Facebook gradi centar za čuvanje podataka u Singapuru

Facebook je najavio da će uložiti više od milijardu dolara u gradnju podatkovnog centra u Singapuru koji će isključivo koristiti energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora i bit će prilagođen klimi u tom gradu-državi.

Centar bi prema okvirnim procjenama trebao početi s radom 2022. godine a ‘udomit’ će Facebookove servere i centralizirati njegovo poslovanje na području informatičkih tehnologija, kazao je novinarima potpredsjednik kompanije zadužen za infrastrukturne podatkovne centre Thomas Furlong.

Prostirat će se na površini od 170 tisuća kvadartnih metara i imat će 11 katova, te biti opremljen sustavima koji će omogućiti normalno funkcioniranje na visokoj vlazi i temperaturama većinom iznad 25 stupnjeva Celzija.

U Facebooku posebno izdvajaju najsuvremeniji sustav hlađenja koji umjesto zraka koristi vodu i bolje funkcionira u uvjetima visoke vlage. Fasada će biti izgrađena od perforiranog lakog materijala kako bi se omogućio bolji protok zraka.


U tvrtki očekuju i da će u cijelosti koristiti energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Kako kaže Furlong, objekt vrijedan 1,4 milijarde singapurskih dolara (1,02 milijarde američkih dolara) bit će prvi podatkovni centar koji će Facebook projektirati i izgraditi u Aziji. Ujedno će biti 15. Facebookov centar u svijetu.

Singapur je po Furlongovim riječima odabran zbog snažne infrastrukture, raspoložive kvalificirane radne snage i uvjeta poslovanja, posebno s državnim tijelima.

Google je također izgradio dva podatkovna centra u Singapuru a ovog su mjeseca najavili i da počinju s radovima na trećem, čime vrijednost njihova ulaganja raste na 850 milijuna dolara.

Unatoč popularnosti u Aziji, Facebook se u toj regiji suočava i s kritikama, posebno u Mjanmaru gdje su ga vojska i zagovornici tvrde linije među budistima koristili kao platformu za širenje mržnje prema muslimanskim Rohindžama.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook