“Facebook” za jedan dan izgubio 119 milijardi dolara

Kompanija “Facebook” je jučer doživjela svoj najgori dan u historiji, kada je vrijednost dionica kompanije pala za 19 posto, piše CNN.

Vrijednost dionica “Facebooka” jučer je pala za 19 posto, nakon što su službenici upozorili da će se usporiti rast prihoda dok se firma fokusira na privatnost korisnika.

U tržišnoj vrijednosti “Facebook” je izgubio oko 119 milijardi dolara, što predstavlja najveći zabilježeni gubitak neke kompanije u jednom danu.

Forbes je objavio da je ovaj gubitak vlasnika Marka Zuckerberga koštao čak 16 milijardi dolara, zbog čega je odmah pao na popisu najbogatijih ljudi svijeta s četvrtog na šesto mjesto.

Glavni finansijski službenik “Facebooka”, David Wehner, izjavio je da firma stavlja privatnost na prvo mjesto, nakon skandala s krađom podataka kompanije ”Cambridge Analytica”, koji je izazvao bijes korisnika i istrage Facebooka širom svijeta.

Wehner je rekao da će se “Facebook” više baviti razvojem elemenata kao što su priče (Stories) koje korisnici objavljuju na profilima. To će usporiti rast prihoda jer Facebook više zarađuje na obavijestima (News Feed) nego na svojim ostalim proizvodima.

“Facebook” je izjavio da će potrošiti mnogo novca da bi postigao svoje ciljeve. Wehner je rekao da će firma uložiti milijarde dolara u poboljšanje sigurnosti nakon skandala sa zloupotrebom podataka korisnika i optužbi za omogućavanje širenja lažnih vijesti te utjecaja na izbore.

Prethodni najgori dan “Facebooka” bio je 27. jula 2012., kada je vrijednost dionica pala za 11,7 posto. Firma tada nije uspjela uvjeriti investitore da može prodavati mobilno oglašavanje, koje sada čini 91 posto prihoda “Facebooka” od oglašavanja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana