Federer – Nadal 7:6, 2:6, 6:7, 4:6

Rodžer Federer znatno bolje je počeo meč i relativno lako stekao brejk prednosti (3:0, 4:1).

Iako je do tada djelovao prilično “pogubljeno”, Rafael Nadal iskoristio je prvu priliku da uzvrati (4:3), a zatim su do kraja seta obojica sigurno osvajala gemove na svoj servis.

Federer je i na početku “taj brejka” uspostavio kontrolu, vođstvom od 4:2, da bi sa dva fenomenalna poteza na mreži osigurao sebi tri set lopte (6:3). Nadal je spasio dvije na svoj servis, ali je u narednom poenu pogriješio poslije duge razmjene udaraca sa osnovne linije…

Švajcarac je pozitivno raspoloženje prenio u drugi set, odmah oduzevši servis protivniku.

Ovog puta je njegovo vođstvo bilo još kraćeg vijeka, pošto je Nadal vratio brejk u narednom gemu – 1:1.

Preloman je bio šesti gem, u kojem je Nadal forhend dijagonalom “iz svlačionice” stigao do tri vezane brejk lopte (0:40) i nakon 30:40 iskoristio poslednju. Ponovo je uspio da napravi viner iz totalne defanzive, samo sada bekhend paralelom.

Pošto je na svoj servis poveo sa 5:2, meč je prekinut na nekoliko minuta, pošto je nebo Melburna parao vatromet posvećen Danu Australije!

Federer poslije pauze kao da nije ni želio da igra, već se pomirio sa gubitkom seta i prepustio Nadalu još jedan gem na svoj servis.

Treći set počeo je dominacijom Nadala, koji je uzeo prvi gem na svoj servis i obezbjedio tri vezane šanse za brejk i vođstvo od 2:0.

Federer se izvukao u velikom stilu (1:1), da bi u po mnogima ključnom, sedmom gemu, on uspijo da oduzme servis rivalu – 4:3!

I umjesto da pokuša mirnom igrom da održi prednost u narednom gemu, zapao je u seriju grešaka i Španac je ekspresno uspostavio ravnotežu (4:4), isto kao na startu prethodnog seta.

Pošto je Nadal propustio jednu set loptu, došao je red na novi “taj brejk”.

Problemi švajcarskog tenisera sa neiznuđenim greškama (25 u trećem setu) kulminirali su kada mu je to najmanje trebalo i Nadal je stekao naizgled nenadoknadivu prednost od 6:1.

Federer je prve dvije set lopte spasio na servis protivnika, zatim bio suvjeren na svom servisu i smanjio na samo 6:5. Svjestan da je “doveo cara do duvara”, Rafa se koncentrisao, snažno servirao i maksimalno agresivnim sledećim udarcem naterao Rodžera da pogreši – 7:5!

Statistika kaže da kada njih dvojica igraju meč u pet setova, a rezultat je 1:1, pobhednik trećeg seta uvek dobija i meč (7:0).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.