Ferrari obnavlja auto Stiva Mekvina

ferrari-275-gtb4Rijedak primjerak Ferrarija 275 GTB4, koji je slavni glumac kupio 1968. godine u vrijeme dok je snimao film Bullitt, vraćen je u Italiju zbog kompletne restauracije.

Restauracija će biti obavljena u Ferrari Classiche, specijalnom odjelu italijanske kompanje koje se bavi obnovom, servisiranjem i sertifikovanjem klasičnih Ferrarijevih automobila.

Mekvinov (Steve McQueen) Ferrari 275 GTB4 poslan je na obnovu kako bi mu se vratio izvorni izgled. Naime, tokom osamdesetih godina 20. vjeka, osoba u čijem posjedu se automobil tada nalazio preuredila ga je u kabriolet.

Kada je sadašnji vlasnik zatražio od Ferrarija potvrdu o autentičnosti modela 275 GTB4, u toj kompaniji su mu objasnili da je politika kuće da se sertifikat može izdati samo ako automobil ima originalni izgled.

Tako je Mekvinov Ferrari završio u radionici odjela Ferrari Classiche, gdje će mu biti vraćen prvobitni oblik karoserije.

ferrari-275-gtb4-1

Restauracija Ferrarija 275 GTB4 može predstavljati unosnu investiciju za njegovog vlasnika, s obzirom da klasični automobili ovog proizvođača dostižu rekordne cijene na aukcijama.

Tako je nedavno primjerak modela 250 GTO koji je Ferrari napravio za čuvenog vozača Formule 1, Stirlinga Mosa (Stirling Moss), prodat na jednoj aukciji za 35 miliona dolara (28 miliona evra).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.