Fetoshi: Bez vizne liberalizacije za Kosovo nema smisla nastavljati dijalog

Univerzitetski profesor i ekspert za pitanja integracije Arben Fetoši rekao je da bez rešavanja pitanja vizne liberalizacije za Kosovo nastavak dijaloga sa Srbijom nema smisla, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema njegovom mi┼íljenju, uklju─Źivanje Francuske i Nema─Źke u proces daje nadu da c╠üe pitanje liberalizacije viznog re┼żima uskoro biti re┼íeno.

“Ako EU ne nastavi sa pitanjem liberalizacije viza nec╠üe biti verodostojnosti za njihovu vodec╠üu ulogu u dijalogu izme─Ĺu Srbije i Kosova. Posvec╠üenost Nema─Źke i Francuske kao posrednika u ovom procesu, dugogodi┼ínja preporuka Evropske komisije i odobrenje u Evropskom parlamentu, kao i nedavni zahtevi poslanika Nema─Źkoj kao sledec╠üem predsedavajuc╠üem saveta i Francuskoj i Holandiji, mislim da su znakovi za odluku bez daljeg odlaganja. Kraj godine je pravi rok za po─Źetak slobodnog kretanja gra─Ĺana Kosova. To je proceduralno ostvarivo ako postoji volja dr┼żava ─Źlanica, mada je EU ovo pitanje dugo koristila kao sredstvo pritiska na Kosovo”, rekao je Feto┼íi.

Specijalni izaslanik ameri─Źkog predsednika Donalda Trampa za dijalog izme─Ĺu Srbije i Kosova Ri─Źard Grenel, dajuc╠üi ameri─Źku podr┼íku EU za nastavak dijaloga, pozvao je da se sastanak o liberalizaciji viza zavr┼íi 10. jula.

Fetoši smatra da će, s obzirom na pritisak SAD, vrlo verovatno liberalizacija biti uvrštena na dnevni red Saveta ministara na usvajanje u toku ove godine.

“S obzirom na trenutne okolnosti dijaloga, potrebu EU za kredibilitetom u njenoj vodec╠üoj ulozi i stalnim pritiskom Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava, optimisti─Źan sam da c╠üe liberalizacija biti uvr┼ítena na dnevni red Saveta ministara i biti odobrena u toku od ove godine”, rekao je Feto┼íi.

Kada je 1. jula Nema─Źka preuzela predsedavanje EU, kosovski zvani─Źnici izrazili optimizam da c╠üe vizna liberalizacija zavr┼íiti ove godine.

Vi┼íe od 40 ─Źlanova Evropskog parlamenta u utorak je tako─Ĺe uputilo pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i holandskom premijeru Marku Ruteu, pozivajuc╠üi EU da se odobri vizna liberalizacija sa Kosovom.

Ta dva lidera dr┼żava ─Źlanica EU smatraju se najja─Źim protivnicima vizne liberalizacije sa Kosovom, jer njihove zemlje nisu podr┼żale takvu odluku u Savetu EU.

“EU poku┼íava da igra ulogu nepristrasnog posrednika u dijalogu izme─Ĺu Kosova i Srbije. Me─Ĺutim, to nec╠üe biti moguc╠üe ako gra─Ĺane nastavimo da tretiramo na razli─Źite na─Źine, omogu─çavaju─çi putovanje gra─Ĺanima Srbije i postavljajuc╠üi prepreke za gra─Ĺane KosovaÔÇť, ka┼że se u tm pismu.

O─Źekuje se da c╠üe se dijalog izme─Ĺu Kosova i Srbije uz posredovanje EU nastaviti 12. jula.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

´╗┐