Fotografija iz 1943. zbunila ljude: On stoji sam, ali pogledajte šta drži u ruci

Ljubitelji historije na Facebooku ostali su uvjereni da je putovanje kroz vrijeme moguće nakon što se u jednoj grupi pojavila crno-bijela fotografija iz Drugog svjetskog rata na kojoj je prikazan čovjek koji kao da razgovara na mobilni telefon dok stoji naslonjen na izlog trgovine.

Oko njega je ulica prepuna lokalaca, kao i vojnika američke vojske. Prema The Sunu, slika je snimljena u glavnom gradu Islanda Reykjavíku 1943. godine mnogo prije izuma prijenosnih telefonskih uređaja. Prvi mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, prodan je 1973. godine.

Muškarac, koji kao da drži uređaj na uhu, bio je odjeven u kaput, nosio je kapu i gledao je u smjeru kamere koja je snimila fotografiju. Sliku, koja je potaknula teorije zavjere, podijelio je njen vlasnik Kristján Hoffman u Facebook grupi Gamlar ljósmyndir (u prijevodu: Stare fotografije).

Fotka izazvala raspravu na internetu

“Američka vojska preuzima Island, kao što vidite. Na ovoj prekrasnoj slici pažnju privlači čovjek koji se pokraj izloga, na sredini slike, naslanja i priča na mobitel”, napisao je Hoffman na Facebooku.

Njegova je objava izazvala veliku raspravu na internetu, prenosi Index.hr

Jedna osoba je rekla da se čovjek samo češkao po uhu, dok je druga rekla da je podigao sat da vidi radi li jer čovjek stoji ispred trgovine satova na slici. No Hoffman tvrdi: “On stoji sam i nosi drugačija pokrivala za glavu od ostalih i šal i ponaša se kao što bismo mi danas činili.”

izvor hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.