Francuska traži pravo da zatvori granice u slučaju jakog imigrantskog pritiska

Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant branio je to stajalište u četvrtak na sastanku s evropskim kolegama u Luxembourgu.

Sarkozy je evropskim kolegama dao rok od godine dana da postignu dogovor, zaprijetivši da će u suprotnom Francuska istupiti iz Schengena.

“Treba znati što se želi i ostati pri svojim uvjerenjima do kraja. Ili će se Evropa organizirati ili neće”, rekao je Gueant.

“Ostaje nam 11 mjeseci”, rekao je. Napomenuo je ipak da je optimist. “Dansko predsjedništvo EU-a nada se da će postići politički dogovor prije kraja svojeg mandata”, rekao je.

Prve reakcije su međutim hladne. “To nije ništa novo i mislim da su izborne kalkulacije važnije od biti problema koji postoje već jako dugo”, kazala je belgijska ministrica Joelle Milquet.

Upitana je li zahtjev “instrumentaliziran”, odgovorila je: “Mislim da jest, malo.”

Gueant je priznao da je francuski prijedlog naišao na rezerviranost Belgije i Švedske, no druge države bezrezervno su ga podržale ili su iskazale interes.

Na područje šengenskog prostora svake godine ilegalno uđe 400.000 ljudi.

Protiveći se isključivo nacionalnim odlukama u tom pitanju, Komisija je predložila “evropski mehanizam odlučivanja”, podsjetila je u četvrtak evropska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

“Schengen nije instrument za upravljanje migracijama”, upozorila je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.