Francuzi tužili Srbiju zbog umjetnina Renoira i Matissea

Ukupno 429 umjetničkih djela bila su dio kolekcije koja je pripadala francuskom trgovcu umjetninama Ambroiseu Vollardu, koji je izgubio život u nesreći 1939. godine.

Poslije izbijanja Drugog svjetskog rata, dio kolekcije predat je na čuvanje Jugoslovenu Erihu Slomoviću, ali je Slomović, koji je bio Jevrej, kasnije uhapšen i ubijen u koncentracionom logoru 1943. godine.

Tadašnja jugoslovenska vlada kasnije je preuzela djela i smjestila ih u Narodni muzej. Advokati podnosilaca tužbi kažu da je muzej, koji je dozvolio izlaganje nekih od ovih djela u inostranstvu, dobro upoznat o spornoj istoriji ove kolekcije.

“Istorija kolekcije Vollard/Slomović i pravne odluke donesene u Francuskoj podigle su višedecenijsko međunarodno komešanje koje ne može da ignoriše nijedan kurator ili direktor muzeja”, napisao je advokat Francois Honnorat u tužbi čiju je kopiju Reuters dobio na uvid.

Još jedna grupa od 190 slika koje su nekada bile u Volardovom vlasništvu, ali koje je Slomović ostavio u Parizu, takođe su bile predmet spora pred sudovima. Žalba Vollardovih usvojena je 1996. godine.

Kolekcija sadrži radove impresionista i ostalih umjetnika iz 19. vijeka, uključujući mrtvu prirodu Paul Gauguina, litografije Paula Cezannea i Mary Cassatt, više od 50 crteža i slika koje je uradio Edgar Degasa, kao i grupu radova Pierre-Augusta Renoira na kojima prikazuje žene, plesače i gitariste.

Advokati podnosilaca tužbe rekli su da su obavijestili Ambasadu Srbije u Parizu o tužbi, ali da nisu dobili odgovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.