Zaključci o počiniocima ubistava u Skoplju se “ne smiju objaviti”

“Došli smo do određenih preliminarnih informacija, a postoje i pretpostavke o broju počinilaca. Međutim, u ovoj fazi nećemo objaviti te podatke, jer bi se time zločincima stavilo do znanja da je policija na njihovom tragu”, rekla je juče Jankulovska.

Tijela četvorice mladića, starosti između 18 i 20 godina, i 45-godišnjeg muškarca pronađena su 13. aprila u blizini vještačkog jezera u selu Smiljkovci nedaleko od Skoplja, a policija je utvrdila da su žrtve ubijene iz tri tipa vatrenog oružja i iz tri različita ugla, što ukazuje da je bilo više ubica.

Četvorica ubijenih tinejdžera su Filip Slavkovski, Aleksandar Nakevski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski, a peta žrtva, čije je tijelo pronađeno malo dalje od njihovih, jeste Borče Stefkovski (45).

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvalo medije na uzdržavanje od bilo kakvih spekulacija o tom stravičnom masakru, kao i od bilo kakve akcije koja bi mogla da dodatno raspiri međuetničke tenzije.

MUP je, takođe, pozvao sve koji imaju bilo kakvu informaciju u vezi sa tim slučajem da odmah kontaktiraju policiju. Makedonska policija je otvorila specijalnu telefonsku liniju 199, pored postojeće 192, na koju se može dostaviti svaka informacija u vezi sa masakrom.

Ministarka Jankulovska je saopštila da se sve informacije analiziraju i da su moguće sve opcije kad je riječ o identitetu počinilaca, jer nije isključeno, kako je rekla, da su izvršioci masakra izvan zemlje ili da su žrtve ubijene bez nekog posebnog razloga.

“Ne želim da spekulišem. Postoji mnogo opcija, ali objavljivanje prevelikog broja informacija moglo bi da koristi počiniocima zločina”, izjavila je Jankulovska, uvjeravajući građane da policija preduzima energične akcije u cilju rješavanja ovog slučaja i poručujući počiniocima petostrukog ubistva da ne mogu da izmaknu pravdi.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov i premijer Nikola Gruevski u nedjelju, na Uskrs, osudili su stravičan zločin počinjen prošlog petka i obećali da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni.

Ministarka Jankulovska je u nedjelju saopštila da istraga ozbiljno napreduje, da je profil počinioca utvrđen, ali ne i njihov broj i identitet, i da je policija ispitala preko 100 osoba, ali da osumnjičenih nema.

U ponedjeljak je ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo da je tamnocrveni automobil marke “opel omega”, pronađen 10 kilometara od mjesta zločina, korišten u zločinu, da nije registrovan u Makedoniji i da ima registarske tablice koje su skinute sa nekog drugog vozila.

Tokom protesta koje je u ponedjeljak organizovala grupa mladih, tražeći brzo rješavanje slučaja petostrukog ubistva, dva policajca su lakše povrijeđena, a tri osobe fizički napadnute, dok je više objekata oštećeno.

MUP je saopštio da je desetak osoba privedeno, među kojima petoro djece, navodi MIA.

Evropski komesar za proširenje Stefan File u utorak je pozvao na temeljnu istragu i sprečavanje pogoršanja međuetničke koegzistencije u zemlji.

Albanski ministar spoljnih poslova i potpredsjednik vlade Edmond Hadžinasto pozvao je na održavanje mira u Makedoniji i rješavanje brutalnog ubistva pet makedonskih državljana. On je upozorio da treba izbjegavati pogrešna tumačenja, kao i političke i medijske manipulacije, prenijela je MIA.

Šefovi misije EU, NATO, OEBS i SAD u Makedoniji juče su izdali zajedničko saopštenje, u kojem osuđuju stravičan masakr u blizini Skoplja i izjavljuju saučešće porodicama žrtava.

U saopštenju se podržavaju napori makedonskih vlasti da istragu privedu kraju u najkraćem roku i pozivaju se svi građani da ostanu mirni i pokažu strpljenje, kako ne bi otežali tok istrage.

Predsjednici Makedonije i Albanije Đorđe Ivanov i Bamir Topi založili su se danas u Skoplju da svaki kriminalni čin treba da se razjasni i da se krivci suoče sa pravdom.

Oni su zajednički ocijenili da će bilo kakva “klima predrasuda nanijeti štetu odnosima između Makedonaca i Albanaca u Makedoniji, ali i odnosima u regionu”.

Premijer Albanije Salji Beriša oštro je osudio ubistvo petorice Makedonaca, pozvao makedonske vlasti da pronađu počinioce i izvedu ih pred lice pravde i istovremeno upozorio na neprihvatljivost pripisavanja kolektivne krivice za taj zločin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.