Gazeta Ekspres: Grenelova kancelarija negira da je septembar krajnji rok za postizanje sporazuma

Portparol izaslanika Donalda Trumpa za dijalog izme─Ĺu Kosova i Srbije Dik Kustin demantovao je vr┼íioca du┼żnosti premijera Kosova Aljbina Kurtina, koji je tokom razgovora sa profesorima i studentima sa Harvarda izjavio da Ri─Źard Grenel ┼żeli da postigne sporazum izme─Ĺu Srbije i Kosova do septembra ove godine, pi┼íe Gazeta Ekspres.

Kustin je u odgovoru za taj list rekao da Ri─Źard Grenel nije odredio nikakav rok kada treba postic╠üi kona─Źni dogovor izme─Ĺu Pri┼ítine i Beograda.

“┼áto se ti─Źe va┼íeg pitanja o moguc╠üem roku, mogu vam rec╠üi da nema roka”, rekao je Kustin.

Gazeta Ekspres podse─ça da je Aljbin Kurti rekao je na video-konferenciji u organizaciji Univerziteta Harvard u ponedeljak da Trumpov izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Ri─Źard Grenel tra┼żi sporazum do septembra ove godine.

Taj medij dodaje da je Kurti rekao da mu je Grenel, u oktobru pro┼íle godine, rekao da ┼żeli kona─Źni sporazum do februara 2020. i da vec╠ü tra┼żi sporazum do septembra.

“┼Żeleo je da sporazum bude njegov glavni cilj. U oktobru mi je rekao da ┼żeli sporazum u februaru, a sada ┼żeli da sporazum bude postignut do septembra “, izjavio je Kurti u ponedeljak.

Tokom njegove posete Pri┼ítini Ri─Źard Grenel je izjavio da nema roka za postizanje kona─Źnog sporazuma izme─Ĺu Srbije i Kosova.

On se tada sastao sa predsednikom Ha┼íimom Ta─Źijem i liderina DSK i Pokreta Samoopredeljenje.

Gazeta Ekspres pi┼íe da su odnosi izme─Ĺu specijalnog predstavnika Ri─Źarda Grenela i premijera Aljbina Kurtija bili napeti jer je ovaj odbio da ukine stopostotni porez na proizvode iz Srbije na zahtev Sjedinjenih Dr┼żava, bez nametanja dodatnih uslova.

“Gospodin Kurti pravi ozbiljnu gre┼íku, a to je postalo jasno i predsedniku Ta─Źiju u Beloj kuc╠üi”, izjavio je tada Grenel.

Ovaj zategnuti odnos izme─Ĺu Kurtija i specijalnog predstavnika ameri─Źkog predsednika podstakao je Demokratski savez Kosova da napusti koaliciju, jer je stranka koju predvodi Isa Mustafa rekla da ne ┼żeli da ostane u antiameri─Źkoj vladi.Nakon pada, Kurti je neprestano spominjao ime Trumpovog izaslanika Ri─çarda Grenela, kada je govorio o razlozima pada s vlasti, navodi Gazeta Ekspres.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐