Haxhiu: Kako je moguće znati presudu, a da je Ustavni sud ne objavi?

V.d. ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu napisala je na Fejsbuku da građani imaju pravo da budu ljuti zbog onoga što se dešava sa dekretom predsednika Hašima Tačija, uključujući i ljutnju prema Ustavnom sudu.

Ona je na Fejsbuku nagovestila da je odluka Suda doneta i da je objavljena pre nego što je to uradila i sama ta institucija.

„Građani imaju pravo da budu ljuti. S jedne strane se kaže ’nemojte se mešati u nezavisnost Suda’, a s druge strane njihove informacije kruže po medijima! Kako je moguće znati presudu i način glasanja, a da ih sud još nije javno objavio ?”, pita Hadžiju u svom postu.

Ako je to istina, Hadžiu kaže da to znači da Sud nije nezavisan.

“Takva odluka je predznak presude za interese Tačija i onih koji su izgubili izbore i koje je narod napustio. Sud u svom mandatu ima samo tumačenje Ustava, a ne njegovu izmenu. Samo Vlada, predsednik i 1/4 poslanika mogu da predlože ustavne amandmane, ali tada ih mora glasati Skupština. Prema Ustavu, ne postoji rok za mandatara. Sud ne može odrediti rok. To bi uništilo ustavni poredak i demokratiju. Ovo će poništiti volju ljudi! “, napisala je Hadžiu.

Očekuje se da će do 29. maja Ustavni sud doneti odluku o dekretu koji je Hašim Tači dao mandatar Avdulahu Hotiju iz DSK za premijera.

Iz Pokreta Samoopredeljenje poručuju da pobedničkoj stranci na poslednjim izborima pripada formiranje vlade.

Vladi Aljbina Kurtija izglasano je nepovrerenje 25. marta predlogom za nepoverenje, koji je pokrenuo DSK, koji je bio partner u izvršnoj vlasti.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana