Google kupuje OVO za milijardu dolara?

Servis za komunikaciju s prijateljima putem mobilnih uređaja WhatsApp zadnjih je nekoliko godina postigao veliki uspjeh.

Od 2009. kada su kompaniju osnovali bivši zaposlenici Yahooa Brian Acton i Jan Koum, WhatsApp je postao prava atrakcija među korisnicima mobilnih uređaja koji pošalju čak 10 milijardi poruka dnevno.

Komunikacija s prijateljima putem mobilnih uređaja danas je unosan posao, a to pokazuju i brojni novi servisi koji bilježe ogroman rast broja novih korisnika. Primjerice LINE je u samo dvije godine stigao do 130 miliona korisnika, dok je MessageMe od nula do miliona korisnika stigao za svega 12 dana.

Facebook je ranije navodno htio kupiti WhatsApp ali mu to nije pošlo za rukom, zato je vrlo vjerovatno objavio Home, aplikaciju koja korisnicima pruža vrlo efikasan način kako mogu komunicirati s prijateljima. No Google s druge strane stoji loše na ovom području. Nedavno su stigle glasine kako će kompanija uskoro objaviti Babble, servis koji će ujediniti chat na svim njihovim servisima — a znamo da ih ima mnogo koji nisu baš usklađeni.

Google nema vremena stvarati novi servis, stoga je navodno ponudio WhatsAppu milijardu dolara — posao koji bi ih mogao vrlo brzo svrstati u sam vrh servisa za komunikaciju. Apple ima relativno dobro riješen taj dio s iMessages, Facebook ima svoj Messager, a tu su i Skype, Viber, LINE, WeChat, Tango i još nekoliko njih koji su vrlo uspješni.

Ako Google uspije uvjeriti Jana i Briana, neće mu trebati dugo da Babble postane jedna od najpopularnijih platforma za dopisivanje. Hoće li tako i biti, pokazat će vrijeme, jer vjerujem da novac u ovom slučaju nije problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.