Google pretraga – dokaz rasizma

Istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je da rezultati koje daje Googleova pretraga ukazuju na ‘značajnu rasnu diskriminaciju u društvu’.

Profesorka Latanja Svini navela je da se u slučaju upita koji sadrže lična imena koja obično koriste crnci na stranici sa rezultatima pretrage češće pojavljuju internet oglasi u kojima se spominje kriminal.

Kod takvih upita, zbog Googleovog modela oglašavanja, koji se zasniva na obradi ključnih riječi i ponašanja korisnika, postoji 25 odsto veća šansa da se među oglasima pojavi neki od sajtova za pretragu policijskih dosijea .

“Tehnologija bi morala da čini mnogo više u borbi protiv diskriminacije, ali i da se više uskladi sa društvenim normama. Imena kao što su Liroj, Karim i Kejša često u pretrazi izbacuju internet oglase na kojima piše ‘Uhapšen?’ i linkom ka nekom od sajtova za pretragu dosijea. To nije slučaj sa imenima kao što su Bred, Luk i Kejti. U svakom od tih oglasa se radi o diskriminaciji”, navela je profesorka Svini.

Ona je navela i da se tako prilikom, na primjer, potrage za sportskim rezultatima svog djeteta, roditeljima na istoj strani pojavljuju oglasi u kojima se spominju kriminalci, što “može biti prilično uznemiravajuće”.

“Za definisanje direktnog uzroka bismo morali da dublje uđemo u Googleov AdSense, ali je poznato da se njegovi pametni algoritmi brzo prilagođavaju najčešćim oblicima ponašanja kod korisnika. To praktično znači, da pretraga samo odražava predrasude društva”, rekla je profesorka.

Ipak, ona je navela da, uprkos tome što algoritmi funkcionišu na osnovu ponašanja ljudi i u realnosti pokazuju ono na šta se “najčešće klikće”, tehnologija mora da nađe način da kontroliše kontekst u kom se neki podaci objavljuju.

Google se nije oglasio povodom istraživanja profesorke Svini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.