Sastanak sa Nikolićem uvod u normalizaciju odnosa sa Srbijom

Ovo je simboličan i važan sastanak, zato što se po prvi put sastaju predsjednik Republike Kosova i Republike Srbije, izjavila je predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. Predsjednica Kosova je trenutno u Briselu gdje će se 6. februara sastati sa svojim srpskim kolegom, Tomislavom Nikolićem.

RSE: Da li je vaš sastanak sa srpskim predsjednikom, Tomislavom Nikolićem, više simboličan ili se mogu očekivati konkretni rezultati?

Jahjaga: Sastanak je simboličan i važan zato što se po prvi put sastaju predsjednici Republike Kosova i Republike Srbije, što predstavlja uspjeh za normalizaciju i unapređenje odnosa dveju suverenih i nezavisnih država. Mi ćemo podržati dosadašnji proces dijaloga koji vode premijeri naše dvije zemlje, uz posredstvo EU i uz podršku SAD-a.

RSE: Šta će biti teme sastanka, o kojim pitanjima će biti reči?

Jahjaga: Razgovaraćemo o punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije; o potrebi nastavka dijaloga, o postizanju sporazuma vezanog za sva pitanja i o njihovom sprovođenju, vezana za dobrobit svih građana dvije države i a ide u korist dobrosusjedskih odnosa, mira i stabilnosti u regionu.

RSE: Dijalogom je do sada postignuto nekoliko sporazuma. Kakva je važnost ovog sastanka na nivou predsednika, ukoliko to nije okončanje ovog procesa?

Jahjaga: Cilj sastanka je, poštujući evropske norme i standarde ali i međunarodne konvencije, pronalazak rješenja za sva pitanja. Uzimajući u obzir našu prošlost i odnose između Kosova i Srbije, za očekivati je da se odnosi u potpunosti normalizuju. To je cilj sastanka predsjednika, dok su Skupština i Vlada ovlaštene da predvode proces dijaloga.

RSE : Koliko je podizanje nivoa dijaloga, od tehničkog do premijerskog pa sad i na nivo predsjednika, uticalo na rješavanje problema i umanjenje napetosti?

Jahjaga: To je nedeljiv i neodvojiv proces zato što svako izvršava svoju ustavnu obavezu.
Mi djelujemo kao ravnopravni međunarodni subjekat, i sa Srbijom ćemo izgraditi odnose i potpisivati bilateralne sporazume kao što to radimo i sa ostalim zemljama.

RSE: Koliko jedan konačan sporazum dvije strane može okončati probleme i, da li ste vi, dva predsjednika, potpisnici jednog takvog sporazuma?

Jahjaga: Sveobuhvatan sporazum može otvoriti put za potpisivanje drugih bilateralnih sporazuma. Ovo je redovna međudržavna norma za sve države koje su uspostavile diplomatske odnose. Pitanje potpisivanja i ratifikacije je regulisano Ustavom.

RSE: Predsjednice Jahjaga, kome će više dati šanse ovaj vaš dijalog sa predsjednikom Nikolićem – Srbiji za kandidaturu u EU ili Kosovu za nešto drugo?

Jahjaga: Ovo nije dijalog već je zvaničan sastanak predsjednika dve države koje su nezavisne i u susjedstvu. Obe ove zemlje mogu pomoći jedna drugoj na putu integracija u EU.  Obe zemlje će imati dobiti od ovakvih sastanaka, uključujući i ceo region, jer, na kraju, poštujući realnost i priznanje nezavisnosti Kosova, biće i stabilnosti.

RSE: Podržavate dijalog, koliko ćete podržati i rješenja iz dijaloga, naročitoh onih o kompromisu za sjeverni dio Kosova, do čega je, kako se navodi, moguće doći?

Jahjaga: Kao predsjednica zemlje, podržavam cijeli proces dijaloga i postignute sporazume. Naš stav je jedinstven stav institucija Republike Kosova po tom pitanju, i u tome nema razlika.  Videli ste da do sada nije bilo kompromisa koji bi bio na štetu naših interesa i naših građana. Svi dogovori su u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.