Gorka istina za sve ljubitelje slatkiša

Nimalo prijatne vijesti.

Uživanje u slatkišima je danas postala svakodnevna pojava pa mnogi doslovno ne mogu ni da zamisle da im dan prođe, a da nisu pojeli dezert ili slatkiš. Ali za svakih 150 kcal unešenih iz šećera, raste vjerovatnoća razvoja dijabetesa.

Novo istraživanje temeljeno na podacima o dostupnosti hrane u 175 zemalja u posljednjih 10 godina od UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, kao i podaci o prevalenciji dijabetesa prikupljeni od Međunarodne fondacije za dijabetes kod osoba između 29 i 70 godina ukazalo je na ključni uticaj koji unos šećera ima na razvoj dijabetesa.

Autori studije su htjeli da istraže uticaj unosa šećera na razvoj dijabetesa nezavisno od ostalih faktora kao što su gojaznost, tjelesne aktivnosti i unos kalorija iz drugih makronutrijenata.

Pokazalo se da za svakih 150 kcal unešenih iz šećera raste vjerovatnoća razvoja dijabetesa za 1%. Nadalje, utvrđeno je da smanjenim unosom šećera, nezavisno od tjelesne aktivnosti i gojaznosti, dolazi do smanjene učestalosti dijabetesa, objavljeno je u časopisu “PLOS ONE”.

Naučnici naglašavaju da šećer nije jedini faktor koji doprinosi razvoju navedene bolesti. Međutim, očigledno je da unos šećera ima značajnu ulogu u razvoju dijabetesa, pa je ovim istraživanjem data dodatna potvrda prethodno sprovedenim eksperimantalnim studijama koje su takođe ukazivale na činjenicu da unos šećera utiče na jetru i gušteraču na drugačiji način od ostalih makronutrijenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.