Građani masovno prodaju zlato

 Prije su zlato prodavali samo penzioneri, stariji ljudi, danas ga prodaju svi redom. Po tome čovjek najbolje vidi kolika je kriza u državi. Nema ko nam ne dolazi u radnju, a prošla godina je bila nezapamćena – kaže zlatar Adnan Isanović.

Sarajlija Hajrudin Bajrović, koji se, kako kaže, prodajom zlata bavi duže od 30 godina, ističe da je sve počelo unazad dvije godine.

– Kako je ova recesija počela, ljudi masovno prodaju sve što im može donijeti neku zaradu. Neko ima stare zalihe pa prodaje, a većina zlato prodaje što mora i, jednostavno, ovaj je “posao” procvjetao preko noći – tvrdi Bajrović.

Kako kaže, puno je i onih koji su zlato prije kupovali po nižoj cijeni, a sada ga prodaju po mnogo višoj.

– Ima i toga. Svi prate berze koje se mijenjaju iz dana u dan. Cijena zlata se kreće od 38, 39 KM po gramu, a zamjena je do 42 KM. Vidite i sami da se na Baščaršiji zlato otkupljuje na svakom ćošku. Sad i na trafikama nude otkup zlata – kaže on.

Zlatar Haris Novalija ističe da, s jedne strane, građani njima prodaju zlatu, a, s druge, niko ga ne kupuje, što im stvara dosta problema.

Razlog pljački

Bajrović nam priča da je jedan od razloga učestalih pljački u Sarajevu upravo zlato koje pljačkašima donosi veliku zaradu.

– Stanovi, kuće, zlatare, vidite da se samo krade zlato. Lopovi ga ukradu, izlome i riješena stvar. Mi ne možemo znati da je ukradeno – kaže Bajrović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.