Graničar ubio 15 ljudi

bombas-samoubica-ubio-14-ljudi-pakistanu-slika-64688Jedini preživjeli graničar u pucnjavi, u kojoj su ubijeni 14 graničara i jedan lovočuvar na granici Kazahstana sa Kinom, priznao je da je ubio svoje kolege.

Kako je javila agencija Frans pres, prenoseći izvještaj ruske agencije Interfaks, jedini preživjeli graničar identifikovan kao Vladislav Čelak, nalazi se u teškom psihološkom stanju.

“Čelak je preuzeo odgovornost na sebe”, rekao je Interfaksu lokalni zvaničnik regiona Almati, gdje se nalazi granični prijelaz na kome se dogodio incident.

Kazahstanska granična služba nije mogla da agenciji Frans pres potvrdi ovu informaciju. Drugi predstavnik lokalnih vlasti rekao je agenciji Interfaks da je još rano donostiti bilo kakav zaključak i da istražni organi imaju više scenarija misteriozne pucnjave na graničnom prijelazu u planini Tien Šan.

‘Nadamo se da će on rasvjetliti sva preostala pitanja. Njegovo svjedočenje je provjereno, ali još je rano za donošenje zaključaka”, naveo je taj izvor, govoreći o Čelaku.

Ministar inostranih poslova Kazahstana Kalmuhanbet Kasimov rekao je ranije da je preživjeli uhvaćen u planinskom skrovištu, noseći oružje svog komandanta, što ukazuje da su vlasti sada sklone da ovo vide pre kao krivično dijelo, nego kao čin terorizma.

“Izgleda da je sada potvrđena ideja da je to bila neka vrsta unutrašnjeg sukoba”, rekao je ministar novinarima. “Poslijednji graničar je uhapšen s pištoljem njegovog komandanta”, rekao je on i dodao da je preživjeli tog dana bio na dužnosti.

Deda uhapšenog graničara Vladimir Čelak izjavio je Interfaksu da se njegov unuk nikada nije žalio na zabačeno granično mjesto na kome je radio.
“Naprotiv, on je bio ponosan što je raspoređen u jednu od najboljih jedinica”, rekao je Vladimir Čelak.

Tijela ubijenih graničara pronađena su prošle nedjelje na zgarištu spaljene pogranične postaje, dok je tijelo lovočuvara nađeno u obližnoj lovačkoj kućici s metkom u glavi. Uzrok požara i dalje je nepoznat.

Kazahstan, država sa više od 16 miliona stanovnika, pretežno muslimana, ima 1.530 kilometara dugu granicu prema Kini, s kojom ima dobre odnose od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.