Gul i Erdogan među pet najpopularnijih lidera na Twitteru

Kompanije Twiplomacy i Burson-Marsteller sa sjedištem u Ženevi, objavile su listu lidera čiji Twitter profili su najposjećeniji.

Prema rezultatima istraživanja, najpopularniji lider kojega preko Twittera slijedi 33 miliona 510 hiljada i 157 osoba je i dalje predsjednik SAD-a, Barack Obama. Iza njega je papa Francisko sa 7 miliona 200 hiljada i 332 osobe.

Na listi treće mjesto zauzima Bijela kuća sa 4 miliona 18 hiljada i 510 osoba, a slijede, na četvrtom i petom mjestu sa po 3,4 miliona sljedbenika predsjednik Republike Turske Abdullah Gul (@cbabdullahgul) i turski premijer Recep Tayyip Erdogan (@RT_Erdogan).

Među prvih deset na listi nalaze se i jordanska kraljica Rania, predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono, ruski premijer Dmitrij Medvedev, britanska vlada, te predsjednica Argentine Cristina Kirchner.

U dokumentu pod nazivom “Twiplomacy 2013” navodi se da su 77,7 posto svjetskih lidera korisnici Twittera. Također, predsjednici, premijeri, ministri vanjskih poslova i drugi političari iz čak 153 zemlje aktivni su na Twitteru, a 45 evropskih zemalja i sve zemlje Južne Amerike osim Surinama imaju službeni Twitter profil.

U istraživanju je utvrđeno da 79 posto Sjeverne Amerike, 76 posto Azije i 71 posto Afrike pružaju uslugue u domeni društvenih mreža. Napominje se i da samo 4 od 14 zemalja Okeanije imaju Twitter stranicu.

Obama se prvi priključio na Twitter

Obama je prvi lider aktivan na Twitteru, još od od 5 marta 2007. godine; iste godine su i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto, premijer Belgije Elio Di Rupo i kanadski premijer aktivirali Twitter profile.

Fotografija pod nazivom ‘Još četiri godine’ koja se pojavila na Obaminoj Twitter stranici dan nakon pobjede na izborima, sa 806 hiljada i 66 ‘retweeta’ postala je najviše dijeljena fotografija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.