Hamburger košta 18 eura: Najskuplji grad na svijetu

Hamburger košta 36 turskih lira, farmerice 390 turskih lira, a mjesečna cijena iznajmljivanja stana iznosi 12 hiljada turskih lira. Cijene nisu nimalo pretjerane. Riječ je o najskupljem gradu na svijetu, glavnom gradu Angole Luandi.

Svjetski poznata savjetnička kompanija sa sjedištem u New Yorku, Mercer, provela je istraživanje čiji su rezultati pokazali da je glavni grad Angole Luanda najskuplji grad na svijetu.

Istraživanje je urađeno na bazi 200 proizvoda i usluga u 214 gradova na pet kontinenata. Izvršeno je poređenje cijena, a baziralo se na potrebama osoba koje dođu izvan zemlje.

Drugo mjesto pripalo je Moskvi, dok se na trećem mjestu našao Tokio. Među prvih deset najskupljih gradova nalaze se tri švicarska grada.

U slučaju da želite u Luandi iznajmiti bezbjedan dom, za trosoban stan trebate platiti 6.500 dolara mjesečno, odnosno oko 12 hiljada turskih lira.

Za hamburger u tom gradu treba da platite 18 dolara (otprilike 36 turskih lira).

Zapanjajući rezultati istraživanja su da šoljica kafe u Moskvi košta 8.29 dolara, kino ulaznica u Londonu 20,10 dolara, a farmerice u Cirihu 140 dolara.

Angola, država na jugozapadu Afrike koja privlači pažnju sa ekonomskim razvojem koji je ostvarila u posljednjim godinama, spada među zemlje za koju je najteže dobiti vizu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.