Haradinaj: Moguće novo uvećanje carina za proizvode iz Srbije i BiH

Ne samo da ne stižu najave iz Prištine da će ukinuti nedavnu odluku da se na neke proizvode iz Srbije i BiH (mahom mlečni proizvodi i građevinski materijal) podigne porez od čitavih 10 odsto, već stižu najave i o mogućem novom povećanju „carinskih dažbina“.

Nakon nedavne najave Srpske liste da će da podrže svaki predlog za rušenje kosovske vlade zbog uvođenja poreza od 10 odsto na proizvode iz centralne Srbije, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je da PDK neće da dozvoli da ih Srpska lista ucenjuje.

U izjavi za medije nakon sastanka kosovske vlade, Veselji je rekao da je vladajuća koalicija odlučna da nastavi svoj rad do 2021. kao i da ne prihvata „nikakve ucene, posebno ne od Srpske liste“.

Haradinaj: Moguće novo uvećanje carina

Upitan o „pretnjama“ Srpske liste da će podržati „svaki predlog za rušenje vlade“ zbog uvećanja carina na uvoz robe iz Srbije, Haradinaj je danas rekao da je to njihov stav o kojem neće da razgovara.

„Što se tiče stava koalicionog partnera Srpske liste, to je njihova volja, to je slobodna politička volja i mi je ne diktiramo.“

Haradinaj je dodao da je čak pored trenutnog uvećanja carina, moguće i novo uvećanje, prenela je prištinska Koha. Za sada nema većih detalja o ovoj mogućnosti.

„Primarna uloga Srpske liste zaštita interesa Srbije, ne Srba na Kosovu“

Predsednik Pokreta za Ujedinjenje, Valjon Murati, takođe je reagovao povodom saopštenja Srpske liste.

„Primarna uloga Srpske liste nije zaštita kosovskih Srba, već interesa Srbije na Kosovu,“ rekao je Murati.

On je dodao da je zavisnost uspostavljanja i funkcije kosovske vlade od glasa srpske manjine, odnosno interesa Srbije na Kosovu, potpuno pogrešna.

„Na kraju, uloga Srpske liste se vidi i sa pretnjama rušenja vlade zbog uvođenja carina od 10 odsto na proizvode iz Srbije.“

Murati je čak u svojoj objavi na Fejsbuk profilu naveo da bi „najoptimalnija varijanta bila stvaranje vlade nacionalnog jedinstva sa ograničenim trajanjem od godinu dana koja bi imala dva osnovna zadatka: stvaranje konsenzusa za dijalog sa Srbijom, kao i izborna reforma koja bi rezultirala reprezentativnijim i legitimnijim zakonodavstvom“.

Poslanik Samoopredeljenja: Saradnja sa Srpskom listom oko rušenja vlade besmislena

Poslanica Samoopredeljenja Fatmire Kolćaku nedavno je komentarisala moguću ulogu Srpske liste povodom mogućih vanrednih izbora.

„Mi smo za vanredne izbore, ako i Srpska lista bude za njih, računamo i na njihove glasove.“

Međutim, danas, kako piše Zeri, a prenosi RTK 2, poslanik Samoopredeljenja Ismajlj Kurteši, rekao je da bi njihova saradnja sa Srpskom listom oko rušenja vlade bila „besmislena“ i to, „iz više razloga“.

„Nismo razgovarali o ovom pitanju, ali mislim da saradnja sa Srpskom listom nema smisla iz mnogo razloga. Razlog kojim oni žele da sruše vladu nije pravi razlog. Mi podržavamo premijera Ramuša Haradinaja i njegov porez koji je uveo na srpske proizvode i mislimo da bi trebalo uvesti strožije mere i zabraniti te proizvode,“ rekao je Kurteši.

U međuvremenu, poslanik Demokratskog saveza Kosova Haki Avdilji izjavio je za novinare da „ostanak Ramuša Haradinaja na poziciji premijera sa manje od 40 poslanika pokazuje da on vrednuje poziciju više od interesa zemlje. Kosovo ne bi trebalo da daje pozicije i vreme je da pokaže hrabrost i da podnese ostavku,“ preneo je RTK2.

Za kosovsku javnost je u vezi sa vladom u Prištini upadljivo i nešto drugo: Dve trećine ove vlade je na optužnicama. Tako se od prošle nedelje saznalo i to da se društvu od šest aktuelnih kosovskih ministara sa optužnicama pridružio i sedmi – novopostavljeni unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa. U istom društvu optuženih su i dva zamenika ministara, neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici. Optuženi su za različita krivična dela – zloupotreba službenog položaja, posedovanje oružja, nezakonito zapošljavanje, poslovanje, a sada i za saobraćajnu nesreću.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana