Haradinaj: Moja ostavka test za kosovsko društvo

Kosovski premijer u tehničkom mandatu Ramuš Haradinaj, na prijemu koji je na završetku godine organizovao njegov kabinet, naglasio je da je ostavkom testirao Kosovo kako bi dokazao da je, kako je rekao, kosovska demokratija stabilna, a da “u kriznim vremenima pitanje važnih odluka treba da reši narod”.

Haradinaj je uspehe, ali i izazove s kojima se tokom 2019. godine sustretala vlada sa njim na čelu, predstavio na Fejsbuk nalogu.

Kao prvi uspeh naveo je da se Vojska Kosova konsolidovala u, kako je napisao, inteligentu formaciju po standardima NATO -a, a zatim je naglasio da je Kosovo postiglo energetsku nezavisnost, te da je “Trepča” spremna za ulaganja.

Kao treći uspeh vlade, na čijem je čelu bio, Haradinaj je naveo stratešku investiciju SOWI – ITP Park sa Nemačkom, zatim proširenje vladavine zakona na severu Kosova, potpunu transparetnost u političkim stavovima, odlukama i pristupu zvaničnim dokumentima te da, kako je naglasio, Kosovo sada ima potpuno i odgovorno upravljanje.

Navodeći izazove s kojima se vlada tokom njegovog mandata susretala, Haradinaj je istakao zenemarivanje dostignuća u vezi sa viznom liberalizacijom od strane EU i to, kako je naglasio, iz političkih razloga.

Dijalog između Beograda i Prištine treba da bude postavljen na pravi put, kao dijalog dve države, a na “kao dijalog poniženja”.

Istakao je da “ova logika treba da se nastavi sve do uzajamnog priznanja u postojećim granicama, bez veštačkih odlaganja i izazova”.

Zalaže se i za zadržavanje takse od 100 posto koja, ocenjuje, ne sprečava reciprocitet. Pokušaji mini – šengena i reciprociteta imaju za cilj da ukinu taksu, kako bi Kosovo bilo u podređenom položaju.

Ističe da je orijentacija Kosova ka EU, a ne ka regionalnoj izolaciji, prema NATO-u, a ne prema Rusiji.

Kao poslednji izazov naveo je zloupotrebu verskih osećanja u geopolitičku korist koja je, kako je ocenio, opasna i da se kosovsko društvo mora boriti protiv toga.

Naveo je da je veliku bol narodu Kosova izazvao razorni zemljotres u Albaniji, da je narod Kosova teško podneo terorističke napade na slobodne građane širom sveta, te da Kosovo čvrsto stoji uz američku i globalnu protivterorističku alijansu.

Ponosan je, napisao je, uspesima kosovske omladine u sportu i kulturi koji su očarali svet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.