Haradinaj: Zbog Srbije smo na muci

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je danas da odluka o povećanju taksi na uvoz robe iz Srbije nije odluka želje, već posljedica destruktivnog ponašanja Srbije.

Haradinaj je na konferenciji za medije nakon sastanka Ministarskog savjeta za evropske integracije odgovarajući na pitanja novinara o povećanim taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine rekao da Kosovo ne može beskonačno da trpi destruktivnost Srbije.
„Mi smo prisilno donijeli tu odluku, nije to odluka želje, to je prva mjera koja ima mogućnost da se poveća i koja ima mogućnost da pređe u neke druge mjere. To nije urađeno zbog neke taktizacije. Ako zvanični Beograd ocjeni da može da se ponaša tako destruktivno prema Kosovu onda mi ocjenjujemo da ne može roba iz Srbije da se prodaje na Kosovu bez naše destruktivnosti“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je istakao da postoji više pisanih izjava srpskih pripadnika bezbjednosnih snaga Kosova čijim se porodicama prijetilo.
„Što se tiče odluke, na muci smo, jer susjedna zemlja Srbija sa kojom u dijalogu, a koja je i kandidat za članstvo u EU i otvara poglavlja, praktično javno prijeti porodicama naše zemlje, porodicama pripadnika bezbjednosnih snaga Kosova, Srba, ali ne samo Srba. To treba da se prekine jer je tako nešto nedopustivo“, rekao je Haradinaj.

Komentarišući večerašnji susret predsjednika Kosova i Srbije Hashima Thaçija i Aleksandra Vučića u Briselu Haradinaj je rekao da se do sada Kosovo pokazalo kao prihvatljiv partner u dijalogu.
„Bilo bi veoma loše, na primjer da se gospodinu Thaçiju kaže dođi ti da vodiš dijalog, a tvoji građani neće dobiti liberazlizaciju. I gospodin Thaçi bi onda sam trebalo da analizira šta da radi, da li treba da ide na ove sastanke tako ili treba da svaka agenda njegove zemlje zavisi od raspoloženja druge zemlje. Zamislite da agenda Srbije zavisi od raspoloženja Kosova“, rekao Haradinaj.

Premijer Kosova je rekao i da treba da se pojasni šta je dijalog jer su neke teme u potpusnosti bilateralne između Kosova i Evropske unije, poput vizne liberalizacije.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana