Hashim Thaçi: Vrijeme je da BiH prizna Kosovo

Thaçi je s dopisnikom našeg lista razgovarao u Njujorku nakon susreta s prvim čovjekom UN-a, poručivši da kosovska nezavisnost nije uperena ni protiv koga i da donosi stabilnost u regionu Balkana.

Iako Kosovo nije članica UN-a Vi ste se ovdje u zgradi Svjetske organizacije sastali zvanično sa generalnim sekretarom Ban Kimunom (Ki-moon), o čemu ste razgovarali na tom sastanku?

Ovo nije prvi put da se sastajem sa generalnim sekretaraom UN-a. S njim razgovarao i prošlog septembra. Dakle mogu reći da imam redovne susrete. Ovaj sastanak je bio odličan. Mi sa njim sarađujemo veoma tijesno jer su i odnosi Kosova i UN-a veoma dobri, a ja sam mu se ovom prilikom zahvalio na njegovom ličnom doprinosu oko implementiranja svih postignutih dogovora. Naravno, diskutovali smo situaciju na sjeveru Kosova. Govorili smo i o budućnosti Kosova i iskoristio sam priliku da ga pozovem da posjeti Kosovo i region i uvjeri se u napredak koji ostvarujemo i nadam se da će nas on posjetiti.

Težak cilj

Da li ste pitali generalnog sekretara UN-a pitali, kakva je situacija oko prijema Kosova u članstvo Svjetske organizacije? Naime, da li namjeravate staviti na dnevni red i pitanje prijema Kosova u UN?

Definitivno da. Istaknuo sam mu moj cilj oko toga, moju viziju, ali i naša prava kao zemlje da budemo dio NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Naravno, da ja znam da je to sada teško postići, ali uvjeravam vas da ćemo jednog dana biti članica UN-a, bez obzira na sadašnje protivljenje nekih zemalja.

Za razliku od pet članica EU koje još nisu priznale Kosovo, ali priznaju kosovske dokumente, BiH je među onima, koja osim uskraćenog priznaja još u potpunosti ne priznaje vašu dokumentaciju: Šta kažete oko toga?

Šta mogu reći oko Bosne?! Vrijeme je doista da BiH prizna nezavisnost Kosova. Mi dobro poznajemo Bosnu, a Bosanci dobro poznaju nas. Ako mi već stalno ističemo da razumijemo BiH, onda je vrijeme da i Vi razumijete nas. Dakle, u Sarajevu trebaju donjeti tu odluku i priznati Kosovo već sada. Ponavljam, kako mi je jasno da u BiH imaju teškoća oko toga, ali budite uvjereni da bi to bila ispravna odluka za Sarajevo – da prizna nezavisnost Kosova. Jer, nezavisnost Kosova, ma šta o tome neko govori – donosi više stabilnosti u region, pozitivan odnos među komšijama i bolju regionalnu kooperaciju. To poboljšava šanse svih onih sa aspiracijama ka euroatlanskom putu, ne samo Kosova, već – naglašavam – cijelog regiona.

Gledati naprijed

Ipak, šta kažete onim Bosancima u manjem bh. entitetu (RS), koji ne misle kao Vi, pa i onim skepticima u ostatku BiH, koji misle da bi bh. priznanje Kosova – otvorilo “pandorinu kutiju” kad su separatistički trendovi u pitanju?

Nezavisnost Kosova nije uperena protiv nikoga u našem komšiluku. Uvjeravam vas da nemamo ništa protiv ikoga oko nas. Doista, naša nezavisnost je postignuta, što ja često govorim ljudima na Kosovu – kroz izdašnu podršku demokratskih zemalja, SAD i EU prije svih. Ali, onda baš to ne treba zaboraviti, ako se već ističe i prijateljstvo i želja gotovo svih država u regionu za saradnjom sa tim zemljama (EU i SAD – jednako u Beogradu i Sarajevu – op.a.). U BiH se dakle trebaju suočiti s budućnošću i gledati naprijed, a ne da ostanu zarobljenici mentaliteta prošlosti, koji je svima nama mnogo lošeg donio. Treba dakle hrabro napraviti taj iskorak naprijed, jer u pitanju je naša zajednička evropska budućnost.
 

O Jeremićevoj kandidaturi

S obzirom da vodimo razgovor ispred Generalne skupštine, ne mogu da Vas ne upitam što mislite o kandidaturi Vuka Jeremića za moguće novog predsjednika ovog najvećeg tijela u UN-u?

Radije to ne bi uopće komentarisao. Želio bih samo istaknuti, kako se nadam, ako i bude izabran za predsjednika naredne Generalne skupštine – da on neće sa sobom donjeti (politički – op-a.) mentalitet Beograda u UN.
A šta ako, ipak, bude izabran?

– Nemam komentara. Premalo bi bilo komentirati o njemu.

Srbija nakon izbora

A šta će biti nakon izbora u Srbiji, 6. maja: Očekujete li da će se beogradska politika uviđajući neizbježnost dobrosudsjedskih onosa, s manje opterećenja podizimati nove korake ka priznanju kosovske realnosti?

Poslije 6. maja bit će kao što znate 7. maj. Dakle, sve ide svojim tokom. Kosovo će nastaviti da se konsolidira kao država. I mi ćemo sigurno nastaviti da primamo nova državna priznanja.

Hoće li i kada Srbija, ipak krenuti koji politički metar dalje poslije izbora, bez obzira ko bude u vladi; hoće li ona biti među tim novim zemljama za koje očekujete da će vas priznati?

To zavisi od Srbije ne od Kosova. Teško je iz moje perspektive govoriti o nekakvim rokovima, datumima ili sl., kad će Srbija priznati Kosovo. Da li se dakle radi o danima, mjesecima ili godinama? Ali to priznanje će doći u bliskoj budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.