Hawking i u 70. godini prkosi bolesti

Fizičaru i kosmologu dijagnostifikovana je Lou Gehrigova bolest, kada je bio 21-godišnji student na Cambridge Univerzitetu. Većina ljudi umre u roku od nekoliko godina od te dijagnoze, poznate u Velikoj Britaniji i kao bolest motorike neurona. U nedjelju Hawking puni 70 godina.

“Ja ne znam nikoga ko je preživio ovako dugo”, rekao je Ammar Al-Chalabi, direktor Centra za liječenje bolesti motorike neurona, istraživačkog centra na Kraljevskom koledžu u Londonu. On Hawkingovu dugovječnost opisuje kao “izuzetnu”.

“To je neobično za ovu dijagnozu, da bolesnik preživljava već decenijama, ali ne i nepoznato”, rekao je dr. Rup Tandan, profesor neurologije na Univerzitetu u Vermontu, College of Medicine. Ipak, kako kaže Tandan, mnogi dugogodišnji preživjeli koriste ventilatore za disanje – što Hawking ne koristi.

Hawking je pažnju javnosti prvi put privukao 1988.godine, knjigom “Kratka istorija vremena”, koja predstavlja pojednostavljeni pregled svemira.

Prodata je u više od 10 miliona primjeraka diljem svijeta. Njegove kasniji teorije napravile su revoluciju u razumijevanju modernih koncepata kao što su crne rupe i Veliki prasak, teorija o tome kako je svemir započeo.

Da bi obilježili njegov rođendan, Cambridge University drži javni simpozij na temu “Stanje Univerzuma”, u kojem učestvuje 27 vodećih svjetskih naučnika, uključujući i samog Hawkinga. U periodu od 30 godina on je držao katedru matematike na Univerzitetu, koju je prethodno držao sir Isaac Newton. Hawking odlazi u penziju sa te pozicije 2009. godine i sada je direktor istraživanja u univerzitetskom Centru za teorijsku kosmologiju.

Hawking je postigao sve uprkos tome što je gotovo u cijelosti paralizovan i u invalidskim kolicima od 1970. On sada komunicira samo trzajima njegova desnog obraza. Još od kada je dobio pneumoniju 1985., Hawkingu je potrebna cjelodnevna njega a oslanja se i na računar preko čijeg sintetizatora glasa govori. Maleni infracrveni senzor nalazi se na njegovim naočarima, i priključen je na kompjuter. Senzor detektuje Hawkingove impulse na obrazu, čime odabira riječi koje se prikazuju na računaru. Odabrane riječi tada se izgovaraju glasom sintesajzera. Može potrajati i do 10 minuta da Hawking formuliše jednu jedinu rečenicu.

“Jedini problem je što mi glas sintisajzera daje američki naglasak”, napisao je ovaj Britanac na svojoj web stranici. Hawkingu su trebale četiri godine da napiše svoju posljednju knjigu, “Veliki dizajn”, (“The Grand Design,”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.