Hecker: Uskoro novi nuklearni test S. Koreje

Američki stručnjak koji je bio u sjevernokorejskom kompleksu Yongbyon tvrdi da je potrebno još proba za atomsku bombu.

Nakon što su joj UN nametnuli nove sankcije nakon posljednjeg nuklearnog testa u februaru, Sjeverna Koreja već neko vrijeme prijeti nuklearnim napadima na SAD, Južnu Koreju i Japan.

Neslaganje sa izvještajem

“Smatram da im treba barem još jedan nuklearni pokus, a najvjerovatnije i više njih”, rekao je Hecker, za kojeg se vjeruje da je bio posljednji zapadnjak koji je posjetio sjevernokorejski kompleks Yongbyon.

“Morate sve isprobati – najprije nuklearni test, a potom i nuklearnu, ili provizornu, bojnu glavu u kombinaciji s projektilom”, naglasio je.

On je dao do znanja da se ne slaže s prošlosedmičnim izvještajem američke obavještajne agencije DIA da je sjeverna Koreja možda sposobna lansirati projektil s nuklearnom glavom.

“Prije svega je riječ o tome da dosegnu potrebni nivo za smanjivanje [bombe kako bi se mogla pričvrstiti na projektil] i steknu dovoljno samopouzdanja da stave nuklearno oružje na bojnu glavu”, rekao je Hecker novinarima tokom posjete Beču.

Pjongjang morat će izvesti još najmanje jedan nuklearni test kako bi razvila projektil koji bi mogao nositi nuklearnu glavu, rekao je američki stručnjak Siegfried Hecker, koji je mnogo puta bio u Sjevernoj Koreji.

Hecker, koji radi na sveučilištu Stanford, rekao je kako vjeruje da bi Pjongjang četvrti pokus mogao izvesti uskoro, za nekoliko sedmica ili mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.