Kerry: Moguća podjela Sirije na enklave

Uoči sastanka Prijatelja Sirije, američki državni sekretar upozorava da što rat duže traje, to je sektaški sukob veća prijetnja.

Američki državni sekretar John Kerry upozorio je da bi rat u Siriji mogao dovesti do cijepanja države na rivalne enklave.

Kerry je govorio uoči sastanka Prijatelja Sirije, koji se održava u Istanbulu u subotu.

Cilj sljedećih pregovora Prijatelja Sirije je “da se svi slože o tome kako će Sirija izgledati poslije Assada”, rekao je Kerry američkim senatorima, ističući potrebu da Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirat, Turska i Evropa trebaju imati iste ciljeve.

Razgovarat će se i o oružju koje pristiže opoziciji koja se bori protiv predsjednika Bashara al-Assada, jer postoje strahovi da dio oružja odlazi i različitim oružanim grupama.

Pregovori s Rusijom

“Svi sada prihvataju da postoji za brinutost o ekstremnim elementima koji su se nametnuli i sve strane žele da se ti ekstremni elementi uklone, te da se pruži podrška sirijskoj opoziciji”, rekao je Kerry u obraćanju senatskom Odboru za međunarodne odnose.

“Postoji nada da ćemo onda stvoriti nivo povjerenja o tome ko prima kakvu pomoć i od koga.”

Kerry je upozorio da “vrijeme nije na strani političkog rješenja, nego na strani nastavka nasilja, ekstremizma i podjele Sirije na enklave.”

Što duže traje rat, koji je ušao u treću godinu, to će sve više raste zabrinutost o mogućnosti “vrlo opasnog sektaškog sukoba i mogućnosti da hemijsko oružje padne u ruke vrlo loših ljudi”, dodao je on.

Kerry je rekao da planira novi sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanaka ministara država članica NATO-a, koji se održava sljedeće sedmice u Briselu.

“I dalje se nadam da Rusi mogu biti konstruktivni u ovom procesu, te da možemo naći načina da pregovaramo”, rekao je on.

Moskva se odavno protivi međunarodnim sankcijama protiv Assadovog režima.

Lavrov je ranije ove sedmice izjavio da Prijatelji Sirije potkopavaju dijalog i “negativno doprinose” Ženevskoj povelji iz 2012. koja je trebala ponuditi rješenje za sukob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.