Helsinški komitet za ljudska prava: Omogućite građanima Kosova ulazak u BiH s ličnom kartom

Uvjereni smo da će ovo rješenje biti prihvatljivo i za vlasti Kosova te da će ovim biti ukinuta praksa koja je dodatno udaljavala Bosnu i Hercegovinu od Evropske unije i evropskih vrijednosti – navodi Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u povodu uvođenja viza bh. građanima za Kosovo. 

U saopštenju za javnost podsjećaju da su bh. vlasti svojedobno uvele vize za stanovnike Kosova stvarajući nepotrebne administrativne prepreke slobodi kretanja u regionu jugoistočne Evrope. 

Sad su vlasti Kosova odlučile da uvedu vize građanima BiH na principu reciprociteta što je uobičajeno u međunarodnim odnosima. Ako se zna da vize za Kosovo građani BiH mogu dobiti u glavnom gradu Albanije, Tirani, onda postaje jasno da Helsinški principi i sloboda kretanja postaju teže dostižni za Bosance i Hercegovce, navode u saopćenju.

Ukoliko se nešto hitno ne uradi, razdvojene porodice čiji članovi žive i na Kosovu i u BiH, mladi ljudi iz zemalja regiona, koji se sve intenzivnije druže, poslovni ljudi, kulturni radnici i stvaraoci, u biti velika većina građana BiH i Kosova bit će primorani da odustanu od posjećivanja jedni drugih – ističu iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i podsjećaju da su se “još 1975. godine, na Samitu u Helsinkiju, evropski lideri obavezali da će ukloniti prepreke slobodnom kretanju ljudi, ideja i roba na starom kontinentu”, dodaje se u saopštenju iz Helsinški komitet za ljudska prava u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.