Ovo je priča o čovjeku koji je poklonio dječaku svoj bubreg

Tom je upoznao svog donatora Rogera Suttona (53), ljekara opšte prakse,  nakon par prepiski za svojim koordinatorom za transplataciju.

Patio je od rijetke bolesti bubrega (HUS) od svoje pete godine. Bolest je uzrokovala stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama bubrega, a na kraju i zatajenje bubrega.

Dječak je pet godina išao na dijalizu svaku noć. Kada je imao osam godina stavljen ja na listu čekanja za donora.
Nijedan član porodice nije mogao biti donator, a Tom je znao da je najbolje rješenje bubreg živog donatora.
– Te godine dijalize bile su vrlo stresne. Znali smo da je jako loše i da će na kraju morati na transplataciju. Morala sam postaviti mašinu za dijalizu i svaku noć u sedam sati dovesti Toma kako bi bio spreman za školu sljedećeg jutra – kaže njegova majka.

– Morala sam mu mijenjati zavoje i davati injekcije. To mi je slamalo srce jer sam znala koliko to Tom ne voli, ali nismo imali izbora jer njegovi bubrezi nisu radili i morali smo filtrirati njegovu krv.
Donatori i primatelji obično ostaju anonimni, ali Tom i Roger odlučili su se toga odreći, a sve kako bi istaknuli prednosti doniranja organa.

Tom je podvrgnut operaciji 2011. godine, a upoznao je Rogera ove godine.

– Teško je i povjerovati koliko su se naši životi promijenili. Kada smo čuli da su pronašli odgovarajući bubreg, rečeno nam je da je to od živog donatora koji je odlučio darovati bubreg strancu. Bili smo jako iznenađeni da neko može biti tako nesebičan.

– Ne mogu odrediti tačan trenutak kada sam prvi put pomislio da doniram bubreg. Pretpostavljam da je sve počelo kao misao da je to prava stvar koju trebam napraviti – prilika za reći hvala za sve velike stvari koje su mi se dogodile u životu. Moja baka živjela je 35 godina nakon što joj je odstranjen bubreg, kad sam bio student gledao sam operacije transplantacije bubrega, prije dvadeset godina moj prijatelj je imao takvu operaciju.

– Kao ljekar opće prakse vidio sam koliko je važno doniranje organa. Mnogi životi spašeni su zahvaljujući transpantaciji.

Roger je prošao stroge testove prije operacije, i psihičke i fizičke. Također, testiran je kako bi bili sigurni da će drugi bubreg dobro funkcionirati.

– Oduševljen sam Tomovim napretkom od transplantacije. Svake godine u našoj bolnici oko 36 pacijenata bude podvrgnuto toj operaciji, ali Tom je prvi koji je primio bubreg od zdravog čovjeka koji je potpuni stranac – kaže Tomov ljekar.

Broj djece, mladih i odraslih ljudi na listi čekanja daleko premašuje broj organa koji su dostupni za transplantaciju.

– Teško je pronaći odgovarajućeg donatora u porodici, a nema dovoljno registrovanih donatora koji daruju organe nakon smrti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.