Hit u Kini: Osuđenici na smrt glavne zvijezde reality showa

Kontroverzni kineski šou u kome se emituju intervjui sa osuđenicima na smrt, snimljeni nekoliko dana ili trenutaka pred njihovo pogubljenje, postao je jedna od najpopularnijih emisija u toj zemlji, prenosi “Daily Mail”.

Voditeljka Ding Ju razgovara u četiri oka sa zatvorenicima koji priznaju svoju krivicu i traže oproštaj. Oni sjede okovani lancima i okruženi stražarima, moleći za milost, ali ubrzo nakon toga gube život.

Ding saznaje sve detalje o gnusnim zločinama koje su akteri šoua počinili i, kao posljednja osoba koja razgovara sa njima, prenosi oproštajne poruke članovima porodice i prijateljima. Kamere ispraćaju osuđenike na pogubljenje streljanjem ili smrtonosnom injekcijom.

Scene iz šoua koji se u Kini emituje već pet godina uskoro će biti po prvi put prikazane u Velikoj Britaniji, u okviru dokumentarca na kanalu “BBC 2”. Britanci su emisiju opisali kao “nesvakidašnji chat šou koji je proslavio Ding Ju”.

Iako se u Kini smrtna kazna može dobiti za 55 krivičnih djela, šou se fokusira isključivo na slučajeve ubistva. Do sada je najveće interesovanje izazvala epizoda koja govori o homoseksualcu po imenu Bao Rongting koji je usmrtio svoju majku a zatim oskrnavio njeno tijelo.

Homoseksualnost je u Kini i dalje tabu tema, a na Baovom pogubljenju nije se pojavio niko od članova porodice. Jedna od izuzetno potresnih scena prikazuje Rongtinga koji moli voditeljku da se rukuje sa njim po posljednji put prije nego što umre. Oklijevajući, Ding brzim potezom dodiruje osuđenikovu šaku, a zatim se sklanja.

Direktor kanala “TV Legal Channel” na kome se emisija emituje, otkrio je da je voditeljka sama osmislila koncept emisije, a on ga je odmah odobrio, mada su nešto duže čekali da im vlast da zeleno svjetlo. Iako voli svoj posao, Ding je otkrila da je često proganjaju lica osuđenika na smrt.

“Priviđaju mi se njihova lica koja djeluju tako realno da se potpuno preplašim”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.