Hladni pogledi Obame i Putina prethodili “korisnom sastanku” iza zatvorenih vrata

Lideri SAD-a i Rusije su nazdravili čašama i pogledali se, i to je otprilike bilo sve. Između njih sjedio generalni tajnik Ujedninejh nacija (UN) Ban Ki-moon.

Obama je nazdravio svim liderima koji su sjedili za stolom i zdravicu završio riječima: “Neka nikada ne prestanemo da se borimo za mir u svijetu”.

Kada se, međutim, okrenuo ka Putinu, pogled mu je očvrsnuo i nestao mu je osmjeh s lica.

Dvojica predsjednika su napeto gledali jedan u drugoga i potom nazdravili čašama.

Putin je na licu imao mali, jedna primjetan osmjeh.

Kamere su se pogasile, a svjetski mediji su dobili još jednu u nizu čudnih slika odnosa jedva skrivenog prezira između dvojice predsjednika, naveo je AFP.

Njih dvojica su, kako javljaju svjetske agencije, sastali u utorak iza zatvorenih vrata na marginama Generalne skupštine UN-a.

Kako je izvjestila agencija Reuters, Putin je na pres-konferenciji poslije susreta rekao da je razgovor bio veoma koristan i otvoren, i izrazio spremnost da unaprijedi odnose sa SAD-om i da radi na prevazilaženju postojećih razlika.

On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični.

Putin je naveo da je s Obamom razgovarao o učesću Rusije u vojnoj kampanji zajedno sa zapadnim državama protiv Islamske države u Siriji, s mandatom UN-a.

On je istakao da Rusija planira da pojača pomoć sirijskoj armiji, ali da nikada neće učestvovati u kopnenoj vojnoj operaciji u Siriji.

Ruski predsjednik je dodao da o sudbini sirijskog predsjednika treba da odluči sirijski narod, a ne lideri SAD-a ili Francuske.

Ovo je prvi zvaničan susret Putina i Obame u poslijednje dvije godine, od juna 2013. Razgovor, koji su inicirali Amerikanci, iako je bilo predviđeno da traje 55 minuta, trajao je više od 100 minuta, naveo je TASS.

Reuters navodi riječi neimenovanog američkog zvaničnika da su se Obama i Putin suglasili da nađu političko rješenje u Siriji, ali da se ne slažu oko sudbine sirijskog predsjednika.

Suglasili su se i da američka i ruska vojska treba da razgovaraju kako ne bi došlo do konfliktne situacije u eventualnim operacijama u Siriji.

Obama je rekao Putinu da SAD vjeruju da neće doći do stabilizacije situacije u Sirjii dok god je Bashar al Assad na vlasti.

Po riječima američkog zvaničnika, Putin je rekao Obami da je svijetu potrebna podrška Assada jer njegova vojska ima najbolje šanse da porazi ekstremiste Islamske države.

Američki zvaničnik je rekao i da je Obama izrazio zabrinutost Putinu u vezi s primjenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući namjeru proruskih aktivista da održe lokalne izbore.

Dvojica predsjednika su, kako je navedeo isti izvor, polovinu vremena tokom susreta posvetila situaciji u Ukrajaini, a polovinu Siriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.