Homeopati riskiraju zdravlje pacijenata

Homeopati riskiraju zdravlje pacijenata time što ih odgovaraju od toga da potraže i mišljenje osnovne medicine, a time i neke nužne terapije, objavile su nadzorne službe u Britaniji.

Procjena liječenja i tvrdnji Udruge homeopata pokazala je da oni daju lažnu nadu svojim pacijentima i da im tako možda više štete nego koriste. Ovakva odluka nadzornih službi pokrenula je ozbiljna pitanja o vrijednosti homeopatije koju podržavaju i mnoge javne osobe, poput princa Charlesa i britanskog ministra zdravstva Jeremyja Hunta.

To će, naravno, potaknuti i ozbiljne rasprave o tome zašto Državna agencija za zdravstvo troši oko četiri miliona funti godišnje na homeopatske lijekove, prenosi Daily Mail.

ASA (Advertising Standards Authority) ispitala je niz tvrdnji Udruge, a neovisni su stručnjaci proveli niz analiza koje su pokazale da nema dovoljno dokaza koji bi podržali učinkovitost homeopatskih pripravaka.

Homeopatija obuhvaća liječenje pacijenata ekstremno razrijeđenim supstancama koje se daju uglavnom u obliku tableta. Ideja je da i vrlo niske razine tih tvari, kao što su ekstrakti biljaka, pokreću prirodni odbrambeni sistem ljudskog tijela. No istraživanje je pokazalo da su te razine toliko male, gotovo nepostojeće, da ne mogu imati nikakav biološki efekt.

Ono što zabrinjava nadležne službe je činjenica da ljudi koji primaju tu vrstu liječenja, odustaju od konvencionalnih lijekova koji bi im možda pomogli. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.