Hrana za bebe – domaća ili iz teglice?

Ne samo da morate sjedjeti i strpljivo stavljati bebi kašičicu po kašičicu u usta, već tu hranu morate prethodno dovesti do prave temperature (ugrijati ili ohladiti), a zatim treba obrisati stolicu za hranjenje, a često i zid, namještaj i još po nešto oko stolice. O umazanim portiklicama i garderobi i da ne govorimo. I sve to 3 – 5 puta na dan.

Hranjenje bebe je dovoljno naporno i kada koristite gotovu hranu u teglicama, a priprema nekoliko različitih obroka za bebu u toku dana vas svakako, poslije izvjesnog vremena, navodi da počnete da razmišljate da li da sljedeći obrok spremate sami, ili da jednostavno otvorite novu teglicu.

Ako ste u nedoumici da li da sami kuvate za bebu, evo par argumenata za razmišljanje…

Priprema hrane za bebu je jednostavno

Šta god da spremate bebi, zapravo je potrebno samo da nešto obarite i sameljete u blenderu ili secku i to je to. nema dodavanja začina, preliva, nije bitno da li je sjeckano krupno ili sitno i najvažnije – uopšte ne mora da izgleda lijepo.

Hrana koju sami pripremate je jeftinija

Namirnice koje su vam potrebne da bi ste sami pripremili sadržaj jedne teglice, ne koštaju ni blizu cijene te teglice u prodavnici. A ako pogledate sadržaj teglice na etiketi, vidjećete da je njen najveći dio voda.

Hrana koju sami pripremate je zdravija

Gotova hrana za bebe u teglicama sadrži aditive i konzervanse, a često i vještačke boje, kako bi izgledala svježe i privlačno na polici u radnji, za razliku od hrane koju pripremite sami. Kada sami donesete sa pijace ono što pripremite bebi, onda tačno znate šta vaša beba jede.

Spremanje hrane zahtijeva nešto vremena

Potrošićete siguno više vremena dok oljuštite krompir, očistite šargarepu, operete dva lista blitve, obarite ih i ispasirate, nego što bi ste potrošili da otdvrnete poklopac na teglici. Ako znate da vam nailaze dani kada jednostavno nećete stići to sve da uradite, neke namirnice (npr. šargarepu) ili cijele obroke, u zavisnosti od sadržaja, možete pripremiti u većoj količini, izdijeliti na male paketiće i zamrznuti.

Hrana koju sami pripremate je najbolja ako je beba konzumira svježe spremljenu

Za razliku od teglica, sve što pripremite i ne date bebi u prvom obroku, morate staviti u frižider, a kasnije ugrijati do sobne temperature. Ako idete u kratku šetnju, bebin obrok možete spakovati u malu plastičnu kutiju, koja dobro dihtuje, baš kao da nosite teglicu gotove hrane.

Za odsustvo od kuće na više od nekoliko sati, ipak preporučujemo gotovu hranu, naročito ljeti po vrućinama, kada se hrana brzo kvari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.