Hrvatica pomogla braći Carnajev da naprave bombu

Bila je to ponuda koja se nije mogla odbiti. Uz njenu pomoć mogli bi locirati terorističkog vođu. Mogli bi ga napokon smaknuti. Anwar al Awlaki, vođa al- Qa’ide na Arapskom poluotoku, mogao bi biti mrtav.

Ponuda koju je početkom 2010. godine dobila CIA došla je od Mortena Storma, Danca, bivšeg člana bikerske bande koji je za život zarađivao borbama u kavezu i čovjeka koji je svoj mir pronašao u islamu i otvorenom poštovanju prema radu Osame bin Ladena.

Život tajnog agenta

Učio je arapski, a slobodno vrijeme provodio po zabačenim pustinjskim predjelima Jemena, gdje je upoznao al Awlakija. Bio je njime oduševljen, sve do trenutka kad je shvatio da taj njegov duhovni vođa ne preza od ubijanja hiljada nevinih civila da bi došao do svog cilja.

– Nađi mi treću ženu, neka bude iz Evrope, neka dijeli moje stavove i neka je spreman umrijeti za vjeru – rekao je al Awlaki Stormu. Danac je otvorio Facebook stranice posvećene Awlakiju i čekao.

– Ako on traži još jednu ženu, onda mu možeš predložiti brak – napisala je Stormu djevojka iz Hrvatske. Predstavila se kao Amina, rođena kao Irena Horak u Bjelovaru. Upravo će ona dovesti CIA-u do al Awlakija, čovjeka iz vrha al-Qa’ide, okarakteriziranog i kao Bin Laden interneta.

Amerikanci su ga ubili u septembru 2011. godine u raketnom napadu iz bespilotne letjelice na njegovo vozilo.

Do tog trenutka, Awlaki i njegov kolega Samir Khan, koji je ubijen u istom napadu, među ostalim zajedno su uređivali časopis Inspire, luksuzno opremljen online magazin uz koji se putem interneta propagirao radikalni islam među mladim Britancima i Amerikancima, i u kojem su često bili objavljivani tekstovi i upute za teroriste amatere.

Nakon njihove smrti, u časopisu Inspire, koji je 2010. imao i posebnu temu “Kako napraviti bombu u kuhinji svoje mame”, počela je raditi upravo Irena Horak. Taj časopis čitali su i braća Carnajev, bostonski bombaši koji su za vrijeme Bostonskog maratona aktivirali bombu kućne radinosti i tako ubili troje i ranili oko 180 ljudi.

Ekspres-lonac

Brat i ja naučili smo kako od ekspres-lonaca napraviti bombe uz pomoć al-Qa’idina online časopisa Inspire – rekao je istražiteljima mlađi bombaš, 19-godišnji Džohar.

Ono što potvrđuje navode mlađeg brata Carnajev jest činjenica da su u jednom broju Inspirea na stranici 40 objavljene precizne upute, svojvrsni foto tutorial, za izradu bombe čije je kućište ekspres-lonac, a ubojito punjenje čine čavli, vijci i sitni metalni predmeti. Upravo takvu bombu izradila su braća Carnajev i aktivirala je za vrijeme Bostonskog maratona.

Te 2011. godine Irena Horak nije mogla ni pomisliti da će jednog dana raditi za takav časopis . Odrasla je i živjela u Bjelovaru, dolazila je iz katoličke porodice, trenirala je atletiku, bila odličan đak.

Cura s Trešnjevke

Za vrijeme studija živjela je na zagrebačkoj Trešnjevci, a nakon fakulteta godinu dana radila je kao socijalna pedagoginja u zagrebačkom Đačkom domu A. G. Matoš. Tamo se zadržala godinu dana, a kasnije se zaposlila u jednoj kompaniji. Bila je i defektolog u jednoj udruzi. Svi su je pamtili kao dobru, pristojnu i ugodnu. Na jednoj svadbi 2009. godine zaljubila se u Britanca muslimanske vjeroispovijesti. Počela je proučavati Kur’an, a uskoro je primila Islam i postala Aminah. Gdje je tačno to učinila, još uvijek se ne zna, jer u evidenciji Islamske zajednice u Hrvatskoj nema izvjesne Irene Horak.

– Respektiram njega i to što radi za islam. Želim biti s njim svagdje – napisala je Aminah Stormu preko fejsa. Željela je biti kraj Awlakija. Storm nije dugo čekao.

Kako je kasnije priznao danskim medijima, Storm je cijelo vrijeme bio agent danske bavještajne agencije PET, koja je usko surađivala s CIA-om, i u dogovoru s njima odlučio se s Irenom Horak naći u Beču u proljeće 2011. Sa sobom je jednom prilikom uzeo i snimku s Alwakijevom porukom kako bi joj pokazao da se ne radi o neslanoj šali.

Allah će te voditi

Molit ću se Allahu da te vodi odluci koja je najbolja za tebe u ovom životu i životu nakon toga. Molim se i da te Allah odvede na pravi put i kad je u pitanju moja prosidba – govorio je u poruci Alwaki i objasno joj da prihvaća njenu ponudu, ako je spremna živjeti u teškim i opasnim uvjetima, stalno mijenjati lokacije i ne komunicirati s porodicom.

– Imam 32 godine i spremna sam na opasne stvari, ne bojim se ni umrijeti ako Allah to od mene traži. Htjela bih ti samo reći da sam jako nervozna. Pristajem na sve što moram učiniti – bila je Irenina poruka Awlakiju. – Znaš li u što se upuštaš? – pitao ju je Storm.

– Želim biti borac za vjeru – odgovorila mu je. Uskoro Irena kreće na put za Jemen, a Awlaki šalje poruku Stormu da Ireni prenese sljedeće:

‘Uzmi odjeću za toplo vrijeme, higijenske potrepštine, srednji kofer, ručnu torbu’. Storm prešućuje poruku. On kupuje i kofer, te joj po Awlakijevom naputku daje i tri hiljade dolara.

Irena ne zna da joj je CIA u prtljagu postavila uređaj za praćenje. Tog 18. maja 2010. zadnji put se vidjela sa Stormom. No pratili su je CIA-ini agenti. Od autobuske stanice u Zagrebu, leta do Istanbula i jemenske prijestolnice Sane. Amina je dvije sedmice tamo ostala i učila jezik, a zatim se uputila do skrovišta gdje ju je čekao Awlaki.

Nagrada za smrt

CIA je bila spremna za akciju. No sve je krenulo po zlu.

– Uzmi samo najnužnije. Ostavi kofer, a stvari stavi u najlonsku vrećicu – bila je poruka koju je Irena dobila od Awlakija. Odašiljač je ostao u hotelu u koferu, a CIA je izgubila metu. Metu koju će likvidirati u zasebnom napadu godinu dana kasnije. Storm je za ovu akciju od PET-e i CIA-e dobio 250 hiljada dolara, a kasnije je otkrio kako se s Irenom čuo nekoliko puta i kako mu je tada rekla da radi za Inspire.

– Mogu li napraviti učinkovitu bombu koja će ozbiljno našteti neprijatelju, od predmeta koji su dostupni u svakoj kuhinji u svijetu? Odgovor je – da. No prije odgovora kako, pitamo se zašto? – stoji u uvodu teksta u Inspireu pod naslovom “Napravi bombu u kuhinji svoje mame”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.