Hrvatski mediji: Ako Mađarska zatvori granicu izbjeglice će krenuti preko BiH


Pinter je istakao kako vlada ne može znati kada će to biti jer sve zavisi od priliva izbjeglica i migranata iz Hrvatske prema Mađarskoj.

Hrvatski mediji prenose kako će mađarski premijer Viktor Orban prije zatvaranja granice zatražiti podršku od Višegradske grupe, udruženja četiri države među kojima su Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.

Članice se uveliko protive prilivu izbjeglica te kvotama koje im je dodijelio Brisel kada je riječ o prihvatanju ljudi sa Bliskog istoka na nivou Evropske unije, piše Jutarnji list koji ističe da podrška tri zemlje partnerice stoga ne bi trebala izostati. 

Hrvatski mediji naglašavaju kako bi se zatvaranjem mađarsko-hrvatske granice otvorio novi problem koji bi zahtijevao veći angažman Slovenije i Austrije, na čiju podršku računa zvanični Zagreb. S druge strane, jedan od načina prigušenja problema jeste ponovno privremeno zatvaranje granica sa Srbijom, piše Jutarnji.

U tom najcrnjem scenariju, izbjeglice i migranti ne bi imali izbora nego Hrvatskoj prići preko Bosne i Hercegovine na koju bi ih ionako usmjeravala srbijanska policija, a prilikom čega će Zagreb ostati potpuno nemoćan zbog više od 1.000 kilometara duge granice sa našom zemljom koju je praktično nemoguće nadzirati u potpunosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.