Hrvatski sabor ratificirao Ugovor o pristupanju u EU

Sabor je glasao sa 136 glasova za pristupni ugovor, bez glasova protiv i bez suzdržanih.

Hrvatska vlada prijedlog zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora u Sabor je uputila 5. marta, istoga dana kada je Ustavni sud donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u EU 22. januara ove godine održan u skladu s Ustavom i zakonom.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada je ratificiralo pet zemalja (Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta) od ukupno 27 članica Unije.

Hrvatska je ugovor potpisala 9. decembra prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik RH Ivo Josipović i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica Evropske unije.

Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika Evropske unije i na hrvatskom, koji od 1. jula 2013. postaje 24. službeni jezik Unije.

Ugovor je rezultat pregovora koji su trajali pet godina i osam mjeseci – od otvaranja 3. septembra 2005. do zatvaranja zadnjih poglavlja 30. juna 2011. Pregovori su se vodili u 33 poglavlja, tematske cjeline u kojima se kandidatska zemlja mora uskladiti s pravnom stečevinom Evropske unije.

Postoje još dva poglavlja – Institucije (34) i Ostala pitanja (35) – o kojima se ne pregovara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.