Novi “Ajped” – bolja slika nego na HD televizorima

Na početku prezentacije u Kupertinu, prisutnima se obratio prvi čovek “Epla”, Tim Kuk koji je istakao brojne uspjehe koje je zabilježila njihova kompanija (62 miliona prodatih iOS uređaja u poslednjih tri mjeseca).Takođe, istaknuto je da se u “EpStoru” (AppStore) nalazi preko 580 hiljada aplikacija.

Ubrzo je prešao na stvar i pozvao Fila Šilera da predstavi novi “Ajped”.  Novi tablet iz “Epla” dolazi sa “Retina” ekranom koji ima rezoluciju 2.048 x 1.536 piksela, preko 3,1 miliona piksela (više od standardnih HD televizora) i bolju saturaciju boja za 44 odsto u odnosu na prethodni “Ajped”. Fizički gotovo je identičan “Ajped 2”, veličina ekrana je 9,7 inča (24.6 cm). Iz “Epla” kažu da je “gustina pikselizacije tolika da ne može da ljudsko oko ne može da razliku pojedinačni piksel”.

Radi na A5X čipu od jednog gigaherca uz grafiku sa četiri jezgra što ga čini četiri puta bržim od Tegra 3 procesora koji se nalazi u brojnim Android uređajima. Tako barem tvrde iz kompanije “Epl”. Od “Ajfon 4S-a” (iPhone) “ukradena” je kamera, tako da je sočivo sastavljeno od pet elemenata, ali ima samo pet megapiksela. Takođe, može da snima u 1080p rezoluciji i to 30 frejmova po sekundi.

Dolazi sa podrškom za 4G mrežu  i ima bateriju koja traje između devet i deset sati. Prodavaće se po cijeni od 499 dolara za osnovni WiFi model od 16 GB interne memorije, a u prodavnicama će se naći 16. marta.

Uz novi “Ajped” predstavljena je i nadograđena verzija operativnog sistema “AjOS” (iOS) 5.1 koja donosi nekoliko zanimljivih promjena. Konačno je na za “Ajped” dostupan program “AjFoto” (iPhoto). Takođe, tu su i nadograđene verzije “Garaž benda” (Garage band), “AjMuvi” (iMovie) i “AjVork” (iWork) programa. Jedna stvar koja je razočarala mnoge jeste izostavljanje virtualnog asistenta “Siri” U zamenu za to, predstavljen je “Vois diktejšn” (Voice dictation) preko kojeg možete da diktirate svoju poruku ili mejlove.

Uz to je predstavljen i veliki broj aplikacija novije generacije koje će maksimalno iskoristiti kvalitetan ekran i jak procesor koji poseduje novi “Ajped”.

ajped-02-ap

ajped-05-ap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.