I TO IM JE POŠLO ZA RUKOM: Korejska marka prodavanija od Mercedesa i BMW-a

Najmlađi premium brend, korejski Genesis iz grupacije Hyundai-Kia, uspio je dosegnuti status najprodavanijeg premium proizvođača.

Uprkos sveprisutnoj krizi, korejska marka je ponovila historijski uspjeh iz 2016. godine, piše Index.hr.

Njemački trio je neprikosnoveni vladar premium segmenta bez obzira na meridijane i paralele o kojima govorimo. Najveće promjene mogu biti rošade na podiju, ali njemački brendove ne silaze. Bar do sada, jer je korejski brend uspio ono što su mnogi mislili da je nemoguće.

Najmlađi premium brend, korejski Genesis iz grupacije Hyundai-Kia, uspio je dosegnuti status najprodavanijeg premium proizvođača. Zasad mu je to uspjelo na domaćem korejskom tržištu, gdje je u prvih sedam mjeseci uspio prodati 60.006 primjeraka, što je rast od nevjerojatnih 65 posto u odnosu na godinu prije.

Drugoplasirani je Mercedes sa 41.583 prodana vozila, a trećeplasirani BMW sa 29.246 primjeraka, javlja “Korea Herald”.

Sve ovo događa se u godini u kojoj je sveprisutna kriza oborila prodaju. Primjera radi, prošlu godinu Mercedes je zaključio prodajom 78.133 vozila, a Genesis je bio na 56.801 primjerku. Trećeplasirani BMW je prodao 44.191 primjerak.

Mnogi bi mogli pomisliti kako je ključ uspjeha u naglo probuđenom rodoljublju tamošnjih dobrostojećih kupaca. Vjerovatno naklonjenost domaćim markama postoji, ali je presudan bio GV80, prvi SUV model. Predstavljen je u martu, a u četiri mjeseca prodaje je gotovo uhvatio godišnji plan od 24.000 primjeraka. Prodano ih je nešto više od 20.000. Do kraja godine dolazi još manji i povoljniji GV70, a kroz redizajn će proći i G70.

Zadnje iz rubrike AUTO

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook