U idealnom nogometnom timu SFRJ i dva Kosovara

Portal SBNation.com napravio je idealan fudbalski tim sastavljen od igrača iz zemalja bivše Jugoslavije.

U prvom timu su četvorica fudbalera iz Srbije: Nemanja Vidić, Neven Subotić, Matija Nastasić i Aleksandar Ignjovski, a toliko je i rezervista: Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov, Filip Đuričić i Adem Ljajić.

U idealnih 11 su po jedan Slovenac, Crnogorac i predstavnik Bosne i Hercegovine, dva fudbalera rođena na Kosovu, te dva Hrvata.

SBNation.com je u idealni tim uvrstio i dvojicu fudbalera poreklom sa Kosova, a koji su reprezentativci Švicarske, Granita Xhaku i Xherdana Shaqirija.

Američki portal prije fudbalske analize, daje kratku istoriju Jugoslavije koju objašnjava kao zajedničkom državom slovenskih naroda koji su dugo bili pod vlašću raznih carevina.

Ističe se da su etničke i vjerske razlike bile skrivene ispod tepiha nacionalizma, da je trajala skoro 60 godina, ali da se dezintegrisla poslije smrti dugogodišnjeg vladara Josipa Broza Tita. Objašnjava se početak raspada, potom otcepljenje Crne Gore, a onda i Kosova.

Amrikanci su se dotakli kratko i ratova na prostorima bivše Jugoslavije, potom nedavnog nacionalističkog ispada Zdravka Mamića, te zahtjeva jedne hrvatske desničarske partije da se Sinišu Mihajloviću zabrani ulazak u Hrvatsku.

Na kraju, SBNation analizira idealni sastav nekadašnje države, a čine ga: Samir Handanović (Slovenija) – Darijo Srna (Hrvatska), Neven Subotić (Srbija), Nemanja Vidić (Srbija), Matija Nastasić (Srbija) – Aleksandar Ignjovski (Srbija), Luka Modrić (Hrvatska), Granit Džaka (Kosovo/Švicarska) – Đerdan Šaćiri (Kosovo/Švicarska), Stevan Jovetić (Crna Gora), Edin Džeko (Bosna i Hercegovina).

Na klupi su: Asmir Begović (BiH), Branislav Ivanović (Srbija), Stefan Savić (Crna Gora), Aleksandar Kolarov (Srbija), Nikolče Noeski (Makedonija), Filip Đuričić (Srbija), Josip Radošević (Hrvatska), Adem Ljajić (Srbija), Mario Mandžukić (Hrvatska) i Andrija Delibašić (Crna Gora).

Duel Srbije i Hrvatske u petak u Zagrebu je možda i idealna prilika da se igramo “idealnog tima bivše Jugoslavije”. Ko bi po vama činio tu ekipu, koja bi, bar po imenima, bila među najjačima u Evropi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.