Ima ih oko 130.000: Vlada Kosova mora hitno da isplati po 170 eura i radnicima koji rade bez ugovora (na crno)

Poslanik Demokratske partije Kosova Armend Zemaj uputio je hitan poziv Vladi Kosova da se preko 130 hiljada radnika koji rade bez ugovora, po hitnom postupku registruju, prenosi zeri.

Prema njegovim riječima, država bi i ovim radnicima trebalo da ponudi 170 eura mjesečno.

Njegov aple prenosimo u cjelosti:

Hitno: 130.000 radnika koji rade bez ugovora (na crno) trebaju od države da prime po 170 eura i da se ubrzanom procedorum registruju.

Država hitno mora osigurati 170 eura za radnike koji nisu zaposleni sa ugovorom (koji rade nelegalno). Bez dužih postupaka, nadležne vlasti moraju omogućiti najlakši i najbrži način prijavljivanja tih radnika u Zavode za zapošljavanje, ATK itd., kako bi i oni od Vlade Kosova u roku od 10 dana mogli primiti pola plate (170 eura).

I njihove porodice trebaju jesti.

Država bi također trebala surađivati ​​i prikupljati podatke od Nezavisnog sindikata privatnog sektora kako bi se odredio broj radnika i stvorili uslovi kako bi se oni brzo i hitno legalizirali.

Proračuni su da na Kosovu ima od 120.000 do 130.000 radnika koji rade bez ugovora o radu (na crno), u građevinarstvu, hotelima, poljoprivredi, stočarstvu i itd.

To je gorka stvarnost, a pandemija koronavirusom dodatno je pogoršala njihovu egzistenciju.

Možda su neki od tih radnika registrovani za primanje socijalne pomoći iz odgovarajućih opština. Ali većina njih nije primila martovsku platu niti će je primati u aprilu i maju.

Danas su me izvijestili mediji da se u Peći i regiji Dukađini ovih dana broj porodica s teškom ekonomskom situacijom, koja trebaju humanitarnu pomoć, povećao desetostruko. “Crveni krst” u Peći saopštio je da su stigli brojni zahtjevi građana da budu uvršteni na spisak tražilaca pomoći. Isti zahtjev je upućen i u drugim humanitarnim udruženjima.

Država, vlada i svi mi trebali bismo se mobilizirati da im bar malo poboljšamo ovu tešku situaciju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana