Imate lupanje srca, lomljive nokte i umor? Ovo su znaci da vam nedostaje jedan VAŽAN MINERAL!

Ukoliko osećate određene zdravstvene simtpome, najverovatnije imate manjak jednog bitnog minerala.

Kalcijum je mineral koji je neophodan za zdravlje kostiju, kontrakciju mišića, funkciju nerava, zgrušavanje krvi, ćelijsku signalizaciju i funkciju enzima i srca. To je takođe jedan od minerala koji je najzastupljeniji u ljudskom telu.

– Kalcijum je verovatno jedan od najvažnijih minerala u vašem telu – kaže Kajl Zagrodski, osnivač i izvršni direktor kompanije za zdravlje kostiju, piše Best Life.

– Koristi se u svakoj funkciji. Ako trepnete očima, ako vam srce kuca, ako pomislite na nešto, koristite kalcijum.

Koji su glavni simptomi nedostatka kalcijuma?

Mnogi ljudi sa nedostatkom kalcijuma razvijaju samo blage simptome, a neki nemaju nikakve simptome. Međutim, ovo su glavni simptomi nedostatka kalcijuma koje možete primetiti ako razvijete hronično nizak nivo.

Grčevi mišića

Kalcijum je važan za kontrakciju mišića, tako da ako imate nedostatak kalcijuma, možete primetiti bolove i grčeve u mišićima.

Lupanje srca

Kada vaše telo nema dovoljno kalcijuma, može da odloži električne signale koji kontrolišu otkucaje vašeg srca, što dovodi do nepravilnog otkucaja srca ili osećaja lupanja srca. Međutim, mnoga druga osnovna stanja mogu izazvati lupanje srca, uključujući neravnotežu dva druga elektrolita, magnezijuma i kalijuma. Važno je da obavestite svog lekara ako osetite ovaj simptom.

Peckanje ili utrnulost

Teški slučajevi hipokalcemije mogu oštetiti funkciju nerava. Ako se to dogodi, može doći do utrnulosti ili trnaca u prstima na rukama, nogama, usnama, jeziku ili stopalima.

Slabi ili lomljivi nokti

Kalcijum je potreban za održavanje jakih, zdravih noktiju. Ako primetite da se brzo lome ili listaju, to može ukazivati na to da ne unosite dovoljno kalcijuma.

Prelomi kostiju

Vaše kosti ne rastu i razvijaju se samo tokom detinjstva, one nastavljaju da se menjaju tokom odraslog doba. Ako je hipokalcemija dovela do osteoporoze, to može uticati jačinu kostiju, što povećava verovatnoću da ćete patiti od preloma kostiju.

Umor

Veoma nizak nivo kalcijuma može izazvati ozbiljan umor.Sva mišićna vlakna koriste jonizovani kalcijum kao svoj glavni regulatorni i signalni molekul.

izvor prva.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.