Indijci ogorčeni zbog novog silovanja

Vijesti o silovanjima su u Indiji gotovo svakodnevnica – samo u New Delhiju svakih se 18 sati prijavi jedno.

Brutalni napad nad petogodišnjom djevojčicom izazvao je nove velike proteste širom Indije. Građani zahtjevaju oštru kaznu za 25-godišnjeg muškarca, osumnjičenog za njeno silovanje.

Istovremeno, štrajk glađu počeli su roditelji šestogodišnjakinje, koja je nedavno također silovana i umrla – napadači i počinioci silovanja još uvijek su rijetko adekvatno kažnjeni u Indiji.

Sramota porodice

Vijesti o silovanjima su u Indiji gotovo svakodnevnica – samo u New Delhiju svakih se 18 sati prijavi jedno. Iako mnogo žena preživi napade, one ih često prešute, kako bi se prikrila sramota žrtve i njene porodice.

Posljednji šokantni slučaj, koji je ponovno vratio Indijce na demonstracije zbog nasilja, jeste vijest o silovanju 5-godišnje djevojčice. Traže najoštriju kaznu počinitelju, smjenu šefa policije u New Delhiju, izmjenu sistema vlade te veću sigurnost za žene i djecu.

Protesti, koji su počeli još u petak, poprimaju sve veće razmjere nakon videosnimka policajca koji je ošamario demonstranticu. Njenoj porodici ponuđen je novac kako ne bi podnijeli tužbu. Građani su ogorčeni, a žene u strahu.

“Zabilježeno je 157 slučajeva grupnog silovanja i više od 400 slučaja silovanja u Delhiju. Šta komesar Delhija radi? Zahtijevamo njegovu smjenu. Jučer je njegov pomoćnik ošamario ženu u bolnici. Zahtijevamo njegovu smjenu. Nikakve sankcije, smjenu“, rekao je demonstrant Pankay Yadav.

Napadnuta djevojčica, iz siromašne porodice u predgrađu Delhija, nestala je u ponedjeljak. Pronađena je sa modricama u kući osumnjičenog u polusvjesnom stanju tri dana kasnije.

Brutalni incident

Ljekari svjedoče da je bila izgladnjivana, mučena i najvjerojatnije silovana. Policija je uhapsila osumnjičenog i trenutno je na ispitivanju. Djevojčica je još uvijek u teškom stanju.

“Protestujemo protiv brutalnog incidenta, koji je napravila životinja u ljudskom obliku. Tražimo ostavku policijskog komesara, jer se dogodio još jedan stravičan napad za vrijeme njegovog mandata. Policija nije ništa učinila nakon stravičnog napada u decembru prošle godine. Ne rade ništa osim što od porodica žrtava traže da zatvore usta i da šute. Želimo da nam kažu koja je njihova uloga? Koja je njihova dužnost? Je li ta da se žrtva ušutka ili da joj se pomogne?”, smatra demonstrantica Neelam.

Demonstranti su pokušali ući u sjedište policije, ali su zaustavljeni barikadama. Vlada premijera Singa uvela je u martu strože zakone u borbi protiv spolnih zločina. Oni se odnose na silovanje, voajerizam, trgovinu ljudima i napade kiselinom.

No, zakoni se u praksi još uvijek ne provode – a nasilnici se ne kažnjavaju dovoljno strogo. Demonstranti sve češće traže za silovatelje i najstrožu kaznu – smrtnu.

“U ovoj državi su samo Sonja Gandi i Šejla Dikšit sigurne. Više nijedna žena. Jedino rješenje je promjena sistema. Sve dok se ne uklone huligani i korumpirani ministri, ništa se neće promijeniti. U ovom slučaju silovatelja treba objesiti. Za njega ne postoji druga kazna”, misli demonstrant Rohit Gupta.

Najnoviji slučaj zlostavljanja djevojčice, oživio je sjećanja na brutalno silovanje 23-godišnje djevojke koje su počinila šestorica muškaraca u autobusu u decembru prošle godine.

Djevojka je preminula od zadobijenih povreda. No, problemi kao što su silovanja, ubistva i ženske novorođenčadi kao i ona zbog miraza još uvijek su rijetko tema političkih rasprava u Indiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.