Investitori zbog korupcije bježe sa Kosova

Visoki nivo korupcije sprečava strane investitore da ulažu na Kosovu, a izvršni direktor Američke privredne komore Kosova, Arian Zeka, kaže da strani investitori ne vide Kosovo kao mesto na kojem bi mogli da šire svoj kapital.

Zeka kaže da ozbiljni invesitori ne ulažu u zemlje u kojima postoji visok nivo korupcije.

Prema zvaničnim podacima kosovske Centralne banke, strane investicije su u prošloj godini na Kosovu iznosile 213 miliona evra, dok je u 2017. godini taj iznos bio 287 miliona evra.

Najveći iznos stranih ulaganja na Kosovu je 440 miliona evra u 2007. godini, dok je najniži bio 2014. godine i iznosio je samo 151 milion evra.

Izvršni direktor Saveta evropskih investitora Emruš Ujkani, je za Radio Slobodna Evropa, rekao da je visok nivo korupcije naneo ogromnu i nepopravljivu štetu Prištini, jer je “bilo investitora koji su i bukvalno pobegli sa Kosova”.

Prepreke poput visokog nivoa korupcije, prema njegovim rečima, nemaju opravdanja, jer ne samo da prisiljavaju investitora na beg, već imaju i druge posledice kao što je otpuštanje radnika, na primer.

Pored korupcije, koja odbija strane investitore, poslovno okruženje na Kosovu suočava se i sa drugim problemima kao što su električna energija, nepovoljna fiskalna politika i birokratija.

Institucije u Prištini postavljaju borbu protiv korupcije visoko među svojim prioritetima svake godine, ali izveštaji međunarodnih i lokalnih organizacija pokazuju da je ta borba i dalje na veoma niskom niovu.

Studija koju je sprovela Američka privredna komora na Kosovu pokazuje da je od 256 anketiranih preduzeća, 26 odsto svedočilo da se suočavaju sa korupcijom.

I u poslednjem izveštaju međunarodne organizacije “Transparenci International” za 2018. godinu, Kosovo je na 93. mestu, što označava pogoršanje u borbi protiv korupcije u odnosu na prethodnu godinu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana