Irak i Libija pred građanskim ratom

Rivalstvo između dve verske frakcije – većinskih šiita i manjinskih sunita moglo bi ovoga puta da dovede do još dubljih podela i građanskog rata. Irak se ovih dana suočava sa krizom težom od one 2003.

“Ono što se danas dešava i u Bagdadu i po čitavoj zemlji čini sve da pokaže da je izjava predsednika Obame, koji je rekao da su Amerikanci, kada su se povukli ostavili za sobom jedan miran i demokratski Irak, zvučala cinično”

“Ono što se sada događa ne da nije ostvarilo nikakve američke ciljeve, imajući u vidu pre svega jačanje uticaja Irana u Iraku, već je zemlja apsolutno destabilizovana i preti joj raspad upravo po verskim i etničkim šavovima i Irak je danas, usudio bih se da kažem, u gorem stanju nego 2003”

S druge strane, sudeći po informacijama koje dolaze iz Libije i u ovoj zemlji situacija je veoma nestabilna. Naime, više od dva meseca pošto je svgrnut i ubijen bivši šef države Moamer Gadafi, novi lideri Libije nisu uspeli da uspostave vlast zbog toga što vođe suparničkih paravojnih formacija odbijaju da predaju oružje i odreknu se komandovanja.

“U Libiji se danas dešava sukob desetina različitih grupa milicija, plemenskih, ideoloških, koje odbijaju da se rasformiraju i polože oružje, uključujući i ono koje su dobili od NATO-a, iako su za to imali rok 20 . decembar”

“Sve to znači da se borba za prevlast nastavlja, a obračun ne uspeva da zaustavi ni imenovanje novog komandanta vojske. Sada je zaista pitanje da li će centralne vlasti uspeti da stave pod kontrolu te milicije koje su popunile prazan prostor stvoren porazom Moamera Gadafija ili će Libija uklizati u građanski rat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.