Više od 3.000 ubijenih u masakrima u Južnom Sudanu

“Bilo je masovnih ubistava, masakra”, izjavio je Joshua Konyi, komesar za oblast Pibor u državi Jonglei.

“Prebrojavali smo tijela, a do sada je ubijeno 2.812 žena i djece te 959 muškaraca”, naveo je on.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) i južnosudanske vojske tek trebaju potvrditi broj ubijenih jer se tvrdnje iz te udaljene regije ne mogu verifikovati iz nezavisnih izvora.

Ukoliko se potvrde, ta ubistva predstavljala bi najteži bilans etničkog nasilja u toj zemlji, koja se u julu prošle godine odvojila od Sudana.

Kolona od oko 1.600 naoružanih mladića iz plemena Lou Nuer marširala je prošle sedmice prema udaljenom gradu Piboru, u kojem žive pripadnici suparničkog plemena Murle, koje optužuju za krađu stoke i koje su obećale uništiti.

Naoružani mladići Lou Nuer plemena napali su Pibor i povukli su se tek kada su vladine snage otvorile vatru po njima.

“Više od hiljadu djece je nestalo, i strahuje se da je oteto, dok je na desetine hiljada grla stoke ukradeno”, dodao je Konyi, pripadnik etničke grupe Murle.

UN-ova humanitarna koordinatorica za Južni Sudan, Lise Grande, izjavila je ranije u ovoj sedmici kako strahuje da je “na desetine, a moguće i na stotine osoba” ubijeno u etničkom nasilju.

“Da, bilo je žrtava, ali mi nemamo nikakvih detalja, i trenutno ne možemo potvrditi komesarovu izjavu”, kazao je ministar informisanja države Jonglei, Isaac Ajiba.

“Čekamo na izvještaje naših snaga s terena. Oni bi morali ući u sela i prebrojati sva tijela da potvrde izjavu komesara”, izjavio je portparol vojske Južnog Sudana Philip Aguer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.