Jovanka Broz se boji da neće doživjeti kraj ostavinske rasprave

Rekao sam joj da će, ako se to dogodi, predstavljati veliku nepravdu”, rekao je Ljajić, koji je, kako kaže, s Jovankom Broz u relativno čestom kontaktu.

 Ljajić je, navodi se, nekadašnjoj prvoj dami Jugoslavije među prvima čestitao Novu godinu, pozvonivši joj pred vilom u kojoj živi, dan prije dočeka, s velikom košarom cvijeća u rukama.

“Nije se iznenadila, jer smo relativno često u kontaktu i uvijek je posjetim za novogodišnje praznike”, kaže Ljajić te navodi da su razgovarali oko sat i pol, i to uglavnom o ostavinskoj raspravi.

Ostavinska rasprava započela je na zahtjev Titova sina Žarka, 14. prosinca 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio ondašnjih četiri tisuće njemačkih maraka.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Ročište, na kojemu je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, održano je krajem prosinca, a uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem listopada nakon stanke duge više od 20 godina.

Nastavak ostavinske rasprave očekuje se sredinom veljače.

Izvor: Fena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.