Iran želi nastavak pregovora u Turskoj

“Mislim da je Turska najbolje mjesto za održavanje pregovora. Ali to treba da se odigra na mjestu koje obostrano prihvatimo”, rekao je Salehi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Ahmetom Davutogluom.
Salehi je kazao i da je od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, koja u pregovorima predstavlja svjetske sile, zatražio da predloži vrijeme i mjesto pregovora, kada su se nedavno na kratko sreli u Bonu.
S druge strane, kancelarija Eštonove saopštila je da još čeka da Iran zvanično odgovori na pismo koje je predstavnica EU u oktobru 2011. poslala Teheranu, predlažući obnavljanje pregovora prekinujtih prije godinu dana, prenio je AFP.
Salehi je na to odgovorio da je glavni iranski pregovarač o nuklearnom programu Said Džalili “posljednjih mjeseci više puta ponovio da je Iran spreman da obnovi pregovore”.
On je dodao i da je Eštonova pitala Davutoglua da li će Turska pristati da u toj zemlji bude održan slijedeći sastanak između tzv. grupe 5 plus 1, u koju spada pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN – Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD – plus nestalna članica Njemačka, i da je Davutoglu na to pristao.
Stav Irana je “spremnost na nastavak pregovora”, kazao je Salehi. Davutoglu je na konferenciji za novinare rekao da je proslijedio Iranu zahtjev Eštonove da zvanično odgovori i da Turska “želi da vidi obje strane za pregovaračkim stolom”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.