Rađa se savez bivših zemalja SSSR

Trenutno su sve članice CES ratifikovale 17 međunarodnih sporazuma da bi osiguralne puno djelovanje novog entiteta, objavljeno je na bjeloruskoj internet stranici Telegraf.by.
Tako su barijere uklonjene na promet sirove nafte i njenih derivata, kao i električne energije, a države učesnice su se saglasile i u pogledu cijena i poreza u oblasti transporta.
Među važnim sporazumima u CES su, prema navodima Telegraf.by, dogovor o makroekonomskoj politici, o zajedničkim principima i pravilima konkurencije, odredbe o subvencijama u industriji, kao i dogovor o monetarnoj politici.
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je uoči Nove godine da će pokretanje CES otvoriti nove mogućnosti za trostranu saradnju i napredak regionalne integracije.
Tri države su CU pokrenule 1. jula 2010, a ona je primijenjena godinu dana kasnije, čime su uklonjene prepreke na putu uspostavljanja zajedničkog tržišta.
Prema ruskim zvaničnicima, CU je u 2011. osigurala povećanje trgovine između njene tri članice za 30 odsto uprkos tekućoj ekonomskoj krizi na Zapadu.
Predsjednik Medvedev i njegove kolege iz Bjelorusije i Kazahstana, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev, potpisali su 19. decembra prošle godine u Moskvi paket dokumenata koji se odnosi na regulisanje CES na teritorijama tih zemalja.
Trojica lidera su se, takođe, saglasila o formiranju Ekonomske komisije (EK), čiji je zadatak upravljanje novom integracijom.
Zadatak EK je da uskladi damaće ekonomske politike ovih zemalja i formuliše spoljne izazove, a za njenog predsjedavajućeg izabran je ministar industrije i trgovine Rusije Viktor Krištenko.
U Moskvi očekuju da će se CU priključiti Kirgizija, Tadžikistan i druge države.
CU je, međutim, samo dio mnogo ambicioznijeg projekta u Moskvi pod nazivom Evroazijska unija (EAU), kojim Rusija namjerava da intenzivira ekonomsku integraciju na području bivšeg Sovjetskog Saveza.
U Moskvi očekuju da će EAU, koja će se zasnivati na CU i CES, početi da funkcioniše 2015.
Neki analitičari sa Zapada vjeruju da će se, ukoliko projekat EAU bude uspješan, vodeće ekonomske sile, Sjedinjene Američke Države i Kina, suočiti s novim snažnim rivalom u međunarodnoj privredi.
Nominalno, ukupan društveni proizvod (BDP) Rusije je za 2011. procijenjen na 1,89 biliona dolara, Kazahstana na 180 milijardi, a dok je BDP Bjelorusije u 2010. procijenjen na 54,7 milijardi.
Kako je ocijenio AP, EAU će otvoriti nove horizonte za njene članice i utrti put učvršćivanju nekoliko nacionalnih privreda koje utiču na život oko 250 miliona ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.