Islamofobija i dalje hara Evropom

ENAR, koja je okvirna organizacija brojnih nevladinih organizacija iz mnogih evropskih zemalja, objavio je izvještaj pod nazivom “Rasizam u Evropi”.

U navedenom izvještaju objavljene su analize o situaciji u 26 europskih zemalja u preiodu 2011-2012. godine. Analize pokazuju da je znatno povećan broj društvenih i političkih događaja koji negativno utječu na muslimane. Analize ENAR-a pokazuju da je islamofobija u Evropi i dalje prisutna, te da su predrasude prema muslimanima puno izraženije nego prema pripadnicima drugih vjerskih i etničkih manjina.

“Muslimani su diskriminirani posebno na polju zapošljavanja, obrazovanja i pristupa uslugama. Žene muslimanke najviše su pogođene diskriminacijom, i na polju zapošljavanja, a i obrazovanja. Žene su – i zbog vjere, i zbog spola – izložene dvostrukoj diskriminaciji”, piše u izvještaju ENAR-a, u kojem se također navodi da su žene muslimanke najčešće diskriminirane zbog odijevanja. Ankete provedene u Irskoj pokazuju da se svaki treći ispitanik u ovoj zemlji uvjerio u “anti-muslimanske” stavove, te da su žene, u odnosu na muškarce, dva puta više izložene diskriminiranju.

ENAR je u izvještaju objavio da su djeca muslimana u Njemačkoj, posebno pokrivene djevojke, izložene diskriminaciji učitelja ili profesora. Slučajevi islamofobije u Francuskoj su u 85 posto slučajeva usmjereni ka ženama. U Francuskoj je zabilježeno i da ljekari ili zdravstveni radnici odbijaju pregledati muškarce s bradom ili žene koje nose maramu.

Evropska mreža protiv rasizma se, u svom najnovijem izvještaju, osvrnula i na odnos medija prema islamofobiji. U izvještaju piše da je 51 posto slučajeva diskriminacije nad muslimanima u Belgiji, u toku 2011. godine, povezano s medijima. Većina rasističkih izjava na interenetu i socijalnim mrežama u Holandiji su islamofobijskog karaktera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.