Istraživanje: Mamografija ne pruža nikakvu korist za rano otkrivanje raka dojke

Mamografija koja je trenutno najdjelotvornija rentgenska metoda pregleda dojki koja se najčešće koristi u medicini u svijetu, ne daje nikakve koristi za rano otkrivanje raka dojke dok značajno povećava troškove liječenja i preventive, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje koja je potvrdila ranije ljekarske tvrdnje kako je tehnologija, zapravo, samo drugi par očiju doktora. Naime, tehnike softvera mamografije koje se koriste da istaknu sumnjiva područja na rendgenu, mogu i zakazati jer x-zrake mogu biti “zrastarjele”.

Mamografija se primjenjuje kako bi se rano otkrio potencijalni karcinom u fazi kada je veća mogućnost njegovog izlječenja. Ipak, ova metoda ne prikaže od 10 do 15 posto slučajeva raka dojki, a posebno ako je riječ o dojkama sa gustom žljezdanom strukturom.

Razvijanjem tehnologija usavršena je i digitalna tomosinteza, a cilj primjene ove metode je da smanji vrijeme trajanja ispitivanja kao i smanjenje ukupne doze zračenja uslijed ponovljenih mamografija, jer detektor snima slike visoke rezolucije i to pri velikoj brzini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.