Prizren: Istraživanje o nadgledanoj nezavisnosti i odnosu prema manjinskim zajednicama

Nevladina organizacija “Herc“ predstavila je rezultate istraživanja „Kraj nadgledane nezavisnosti i odnos prema manjinskim zajednicama na Kosovu“ koje je sprovedeno tokom protekle godine.

Kako je saopšteno iz ove organizacije istraživanje je sprovedeno u saradnji sa nevladinom organizacijom „ZENIT“ iz Prizrena i obuhvatilo je šest opština sa većinskim srpskim stanovništvom na području južno od Ibra, kao i tri oblasti u kojima većinsko stanovništvo čine građani bošnjačke i goranske zajednice.

Cilj istraživanja je da zainteresovanima pruži činjenice koje će reflektovati stavove manjinskih zajednica i samim tim da donosiocima političkih odluka omogući ispunjavanje očekivanja koja od njih imaju njihove zajednice.

U saopštenju se navodi da su istraživanjem dobijeni rezultati iz četiri oblasti: bezbjednosti, političke situacije, o decentralizaciji i stanju lokalnih zajednica, kao i mišljenje o kraju nadgledane nezavisnosti.

“Dobijeni rezultati su predstavljeni bez pretenzija da se komentarima i subjektivnom analizom dobijenih podataka utiče na mišljenje korisnika, već su dobijeni rezultati samo metodološki obrađeni i objašnjeni”, piše u saopštenju.

Prezentaciji je prisustvovao veći broj prestavnika nevladinih organizacija, novinara, kao i predstavnici međunarodnih institucija i diplomatskih predstavništava na Kosovu.

Istraživanje je obavljeno uz pomoć Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.